שמירת חנייה לחבר

שאלה:

בס"ד
שלום רב
לפני כמה ימים חיפשתי חנייה עם הרכב, ועד שמצאתי, הולך רגל עמד בחנייה ואמר שהיא שמורה לרכב מאחוריי, ולא נתן לי לחנות בה.
האם הדבר בסדר מבחינה הלכתית?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לתפוס חנייה עבור חבר רק אם נשאר עם הרכב שלו וממתין לרכב של חבר שיכנס לחנייה. אבל הולך רגל שתופס אין משמעות לתפיסה, כיון שהחנייה לא מיועדת להולכי רגל אלא לרכבים, ואין להולך רגל עכשיו רכב להחנות, לכן העמידה איננה תפיסה.

בהצלחה.

מקורות:

נפסק בהלכה (שו"ע חו"מ סימן קה סעיף א) שהתופס לבעל חוב במקום שחב לאחרים לא זכה. אולם אם יש לתופס אפשרות לתפוס לעצמו יכול לתפוס אף לחברו – מיגו דזכי לנפשיה זכי נמי לחבריה. ולכן מותר לתפוס חנייה עבור חבר כיון שיכול לתפוס גם עבור עצמו. אולם כל זה רק אם יש לו רכב שחונה בחנייה ונשאר בחנייה עבור חבר אחר. אבל אם אין לו רכב, העמידה של הולך רגל לא נחשב שזוכה כלל ואין כאן תופס לחברו, שהרי עבור עצמו אין כאן זכייה וכ"ש שלא יחשב זכייה עבור חברו. ואין משמעות לעמידה של החבר שעומד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    אני מכירה את הדין הזה.
    השאלה אם זה לא שונה?
    כי מי ששומר את החנייה – אין לו רכב, אז הוא לא באמת יכול לתפוס לעצמו, כי רק אדם שחונה שם עם רכב תופס חנייה, לא? הרי זה מקום זה רכבים ולא של בני אדם.