מקלה אביו ואמו / כיבוד אב ואם בלב

שאלה:

האם איסור "מקלה אביו ואמו" זה רק כשזה גורם להם לביזיון, או גם בינו לבין עצמו? אשמח למקורות

תשובה:

האיסור הזה בעיקרו הוא בעיקר בבזיון הניכר לחוץ, בדיבור או ברמיזה, אבל ידועים דברי הראשונים שעיקר מצות כיבוד אב ואם הוא בלב!

מקורות:

בספר חרדים פ"ט מ"ע סה"ת התלויים בלב ואפשר לקיימם בכל יום אות ל"ו כתב: עיקר מצות כיבוד אב ואם בלב דהא רחמנא ליבא בעי בכל מצוה, ועוד הרי השוה יתברך כבודם לכבודו והוא יתברך נתרעם "בפיו ובשפתיו כבדוני ולבו רחק ממני", שעיקר כבודי בלב וכו'. וכתב בספר המדות "ואם אין אדם מכבד אביו ואמו, גזירות קשות באות עליו, כענין שנאמר ויאמר ה' יען כי נגש העם הזה בפיו ובשפתיו כבדוני ולבו רחק ממני, לכן הנני יוסיף להפליא וכו', כלומר שהרי השוה ה' כבודם לכבודו ואף על פי שהפסוק הזה כתוב בכבוד הבורא ית"ש, הוא הדין על כיבוד אב ואם.