לקרוא לחברו בשמו של אביו בפני האב

שאלה:

בן שיושב עם אביו וחברו ששם אביו וחברו זהים מותר לקרוא לחברו בשמו? 2 הגמרא בבא בתרא אומרת שעם חיבר מוטות לחומת חברו בטיט לאלתר ניקרא מחילה מבעל החומה האם הכונה ממש לאלתר באותו רגע? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

המקל לקרוא לחברו בשם אביו בפני אביו יש לו על מי לסמוך, אף שיש בכך מחלוקת הפוסקים.

[בענין שאלת הדיני ממונות ששאלת, שאל באופן נפרד כדי שהשאלה תגיע לדיין המופקד על כך]

שבת שלום.

מקורות:

בענין זה נחלקו הדעות, לדעת השו"ע והרמ"א בסי' רמ סעיף ב, אם הוא שם רגיל שהרבה נקראים כך מותר לקרוא לו שלא בפני האב, אבל אם הוא שם יחודי שאינו מצוי יש לשנות מעט משם האב, ולקרוא לו בכינוי וכדומה, שיהיה ניכר שאין כוונתו לשם אביו. אולם הש"ך שם כתב בשם הדרישה, שכאשר זה שלא בפניו גם בשם שאינו מצוי מותר, ורק בפניו יש להחמיר בזה בשם כזה, ובשם מצוי מותר אפילו בפני אביו. והמיקל לסמוך על דברי הש"ך אין למחות בו, כיון שהמנהג כיום שהאב מוחל על כבודו בענין זה ואינו מקפיד על כך.

לכתחילה כתב הבן איש בפרשת משפטים סעיף ד שיש להקפיד כדברי השו"ע שאם שם האב נדיר אין לקרוא לאחרים בשם זה אפילו שלא בפני האב. אולם בחיי אדם כלל סז סעי' ח כתב שהמנהג להקל לקרוא לאחרים שלא בפני האב אפילו בשם נדיר ובשם מצוי גם בפניו, משום שהאב מוחל על כבודו, ודי לנו אם נחשוש לדעת המקילים, וכ"כ באגרות משה יו"ד סי' קלג.