שאלות שונות בעניני נקיות

שאלה:

שלום הרב, אשמח שתענה לי על מס' שאלות:
1.האם יש בעייה לשים משחת ידיים בלילה כי אז צריך לשטוף עם סבון ומפסיד ברכת נטילת ידיים?
2.האם אסור להפשיל מעיל / בגד רטוב שכשהיד עוברת דרך השרוול לוחצת עליו ויכולה לגרום לסחיטה בשבת?
3. האם יש חשש סחיטה כשנכנסו מים בנעליים / נרטבו הגרביים בשבת?
4.האם יש לנקות דם יבש שעל פצע / יובש מהידיים לפני נטילה?
5.האם יש איסור הרהור בדברי קדושה עם ידיים מלוכלכות? ומה נחשב ידיים מלוכלכות לעניין זה?
6.לאיזה דברים שנגע בהם צריך ליטול שוב באמצע סעודה והאם אסור לגעת בדברים אלה לכתחילה? לדוג' עופרת מעיפרון או לחצן סבון שנוגעים בו אחרי שירותים.
7.מה הכוונה שאסור לומר דברי קדושה כשיש צואה בפי הטבעת שנראית כשיושבים? האם מדובר על לכלוך או שהצואה עצמה דווקא בולטת? והאם מעכב גם בדרבנן או רק בק"ש וברהמ"ז?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. לא הבנתי למה מפסיד ברכת על נטילת ידים. קמים בבוקר, נוטלים שש פעמים ללא ברכה ורוחצים עם סבון. אחר כך מתלבשים והולכים לשירותים, וכשיוצאים נוטלים ידים בברכה כחי זו הנטילה שהיא הכנה לתפילה, כך נקט המשנה ברורה בתחילת סימן ד.

2. אין איסור, מותר ללכת עם גרביים רטובים בשבת גם אם זה נסחט מעט וכן בדוגמאות שהזכרת, וזאת משום שאין לו כל שימוש בסחיטה, המים שיוצאים הולכים לאיבוד, וחלקם השני חוזר ונבלע בבגד, ראה ס’ מנחת שבת סי’ פ ס”ק קלא, וכן הורה הגרש”ז אויערבך בס’ מאור שבת ח”ב מכתב לד אות יד.

3. כנ"ל.

4. אם כבר אינו נצרך לגלד ולמכה אלא הוא סתם ליכלוך יבש יש לנקותו.

5. יש לקנח את הידים באיזו שמיכה וכדומה, ראה משנה ברורה סי' ד ס"ק סא. אין הכוונה לליכלוך סתמי מאיזה מאכל, אלא או צואה או זיעה ממקומות המכוסים.

6. כנ"ל, כל אלו אינם טינוף.

7. ליכלוך וכל דברי הקדושה בכלל דין זה, יש לציין וחובה לציין שנדיר שזה קורה, בדרך כלל מדובר בלחץ של אנשים שפוצעים את עצמם ומזיקים את עצמם בנקיונות מוגזמים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לרבנים ותודה רבה.
    לגבי צואה במקומה, לא הבנתי איך יכול להיות שלכלוך מעכב, הרי פעם היו מקנחים באבנים מקורזלות?! הכוונה ללכלוך מרובה?
    בנוסף, מה אם אני לא צריך לשירותים לפני התפילה?
    תודה רבה

  2. 1. אינני יודע, אני מניח שהיו משתמשים עם מים. אבל העיקרון נכון שזה בודאי לא בעומק.
    2. אם לא צריך ודאי שאין צורך.