שכח בורא פרי הגפן בקידוש בלילה

שאלה:

שלום
בקידוש ביום שישי לילה בטעות לא ברכתי בורא פרי הגפן ושתיתי רביעית מהיין, האם יצאתי ידי חובת קידוש, והאם בני המשפחה יצאו ידי חובת קידוש?
כשאמרו לי שלא ברכתי האם היה עלי לחזור על כל הקידוש מהתחלה?
תודה
אשמח לדעת מקור

תשובה:

שלום וברכה

אדם שעשה קידוש ודילג בורא פרי הגפן ונשכר לאחר ששתה, נחלקו הפוסקים אם יצא ידי חובה והמיקל בזה יש לו על מי לסמוך, אלא שאם נשאר עוד יין יברך בורא פרי הגפן וישתה ממנו.

מקורות:

הסוברים שיצא ידי חובה: שו"ת אגרות משה או"ח ח"ג סי' מה, אמרי אמת פסקי דינים דף ע, שולחן שלמה לגרש"ז אויערבך סי' רפט.

אמנם, לשיטת החכם צבי סי' קסח שברכת בורא פרי הגפן מעכבת בכל כוס של ברכה ודאי לא יצא ידי חובתו, וראה אמרי יושר ח"ב סי' קעג שתמה על דברי השו"ע הרב שסתר בזה לכאורה שיטתו בין סי' רעב לסי' קצ בשאלה זו, בכל כוס של ברכה האם הברכה היא העיקר או הטעימה, ומסקנתו להחמיר שהברכה עיקר ולא יצא. וראה בהר צבי או"ח סי' קנו שמסופק בשאלה זו. לגבי הקידוש ביום יותר נראה בפוסקים ששם הברכה היא העיקר ולא די בשתיית יין בלבד.