השתדלות בשידוכים

שאלה:

שלום וברכה,
תודה על האתר ותודה לרב שמקדיש זמן לשאלה שלי.
בכל הסוגיות של אמונה מול השתדלות אני יודעת שהאיזון ביניהם תלוי בגודל האמונה והביטחון שלנו בה'.
השאלה שלי בענייניי שידוכים, אני באמת מאמינה שהזיווג שלי יבוא משמיים ורק מה' אישה לאיש וכו.
ככל והאמונה הזו מוחשית אצלי, מספיק שאמא שלי פונה למכרים, כמה שדכניות וזהו?
יש לי חברות שאצלם כל היום וכל הלילה רק סביב זה וההורים ממש עובדים ב "לחתן את הילדה"
אצלנו זה לא ככה, הבית מאוד רגוע וגם כשיש תקופות יותר שקטות ופחות הצעות לא מחפשים הצעות מתחת לאדמה.
אני יודעת שמבחינת השתדלות אפשר לעשות הרבה יותר ממה שההורים שלי עושים, אבל:
א. זה לא תלוי בי, זה ההורים שלי.
ב. מצד האמונה שלי אני לא מרגישה צורך בהשתדלות הזו.
אשמח לשמוע את דעת הרב בנושא. תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אין תשובה ברורה בשאלה זו שהיא שאלת החיים וכוללת את כל התחומים.

אני יכול לומר רק שתי נקודות:

1. לעצם שאלתך, יש הגדרה מאוד יפה של החזון איש בס' אמונה ובטחון, הוא שואל, מה היתה התביעה על יוסף הצדיק שביקש משר המשקים שיזכור אותו לפני פרעה, הלא זו השתדלות להצלה ויש לנו חובת השתדלות? ומיישב, שבענין ההשתדלות יש להבחין בין מעשים של ייאוש, שאינן נעשים מתוך חשיבה מושכלת אלא אדם עובר דרך קירות כדי ללחום למען רצונו, שזה פגם באמונה, לבין מעשים מושכלים הגיוניים ותועלתיים שאותם אדם עושה שזה מצויין. כלומר, לדבריו לא נכון יהיה לומר אני עושה משהו מינימלי שלא יהיה כנס גלוי ודי בכך, זו כבר הנהגה אולי לגדולי הדורות, החובה הרגילה היא לפעול בצורה מושכלת והגיונית, לא להזניח ולא להשתגע.

2. מה צריך לעשות? יש גם אופי של אנשים, ואי אפשר לבטל זאת. יש אנשים יותר מעשיים ויש פחות, ויש גם טבע של ילדים שהם בטוחים תמיד שההורים לא עושים מספיק. אז לא צריך להיות בלחץ, ויחד עם זה כן לשים לב שלא מזניחים את הענין, כי זה חשוב. אמנם ידועים דברי הגר"א אמר שבשידוכים אין חובת השתדלות, אבל לא נהגו כך, ובמציאות היום, בעיקר אצל בנות, חובה לפעול. בהיגיון בנחת ומתוך אמונה, אבל לעשות.

בשורות טובות בקרוב ממש.

הצטרף לדיון

תגובה 1