לערוך ספר הלכות פסוקות בלי להיות ת"ח, מסוכן?

שאלה:

שלום כבוד הרב.

אני מכיר אדם אחד שרוצה לחבר ספר קודש, בין היתר תוך כדי עריכת הלכות פסוקות לפי כמה פוסקים באופן מסודר ולפי העדות והמנהגים (כלומר לפי האשכנזים, בני עדות המזרח, וכו׳).

אבל לדעתי, כדי לחבר ספר שמכיל הלכות פסוקות עם הערות משל עצמו, צריך להיות עצמו פוסק הלכות.
כי בלאו הכי, אפשר לטעות בקלות (יותר מרב שהוא פוסק הלכה), וזה מסוכן כי אפשר להכשל ולהכשיל אחרים!
אני ידוע שליהודי הזה יש כוונות טובות על זה, ואולי הוא מסוגל לערוך ספר כזה, אבל הוא לא רב, ואני לא יודע אם זה נכון לערוך ספר כזה בלי להיות תלמיד חכם.

אשמח להכיר את דעת כבוד הרב על זה.

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

אתה ודאי צודק. לא צריך להיות רב רשמי כדי לכתוב כזה ספר, אבל צריך להיות תלמיד חכם, בקי בהלכה בעיון, ולאחר שימוש חכמים.

שנה טובה ומבורכת.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. ואם האדם הזה מלקט הלכות שכבר פסקו הפוסקים, כמו פסקי הרב עובדיה יוסף או בניו הרבנים, או הרב ווזנר, או הרב אלישיב, או הרב שלום משאש, וכו׳, האם הוא יכול לעשות את זה למרות שהוא לא רב או ת"ח?

    תודה רבה.
    תזכו לשנים רבות, בטוב ובנעימים.

  2. מה שאני לא הבנתי מנין לשואל שאותו מחבר ספר איננו "תלמיד חכם"? גם עם הוא עסוק כל היום על המחיה ועל הכלכלה אולי בזמנו הפנוי הוא כן לומד? וכנראה שהוא גם נותן את הספר לרב חשוב לעבור עליו? ישר לדון לכף חובה?

  3. שלום כבוד ה-"מתערב".

    למעשה, אני מכיר את האדם הזה, ויש לו כוונות טובות בעניין הזה והוא רוצה לעשות את זה בעז"ה לשם שמיים.
    וגם, אני לא דן את אף אחד לכף חובה כי אני רוצה לבאר את הנושא הזה.

    ועוד לא שייך לזה את העניין של כף חובה/זכות, כי אם אדם לא מסוגל לערוך הלכות פסוקות למעשה, אז אין לא לעשות את זה.
    כי זה דומה לאדם שאינו חשמלאי שרוצה לתקן את משהו באיזו תחנת חשמל: האם הוא מסוגל לעשות את זה?!

    ועוד, הרב יצחק יוסף שליט"א אמר דברי חכמות על אותם בחורים או אברכים צעירים שמחברים ספרים, והסביר למה זה לא נכון מה שהם עושים.
    אתה יכול לשמוע את הרב כאן: https://m.youtube.com/watch?v=oxhWHURopH4&t=10426s

    שנה טובה ומתוקה.