עליה לקבר של אם / סבתא ורעיה באותו ביקור

שאלה:

מבקשים לעלות בשישי לפני חצות להר הזיתים
בצד אחד הסבתא קבורה ואני מבקש ללכת עם אבי/בנה של סבתי ע"ה לקברה
כמו כן בצד אחר בהר הזיתים יש את אימי אשתו של אבי ע"ה
אודה למקור בבקשה האם מותר היות וזה ממש מרוחק בהר הזיתים קבר אחד ומשנהו לנו ללכת לקבר סבתא מצד אבי-אימו של אבי, ואימי/אשתו של אבי כאחד? שהרי זה לא על הדרך ולא נראה כזלזול…
השאלה גם עבורי וגם עבור אבי כאמור – נודה למענה

אודה למקורות רק אם אפשר

נ.ב. אם יש קרוב משפחה לא שומרת"צ שמגיע איתנו לקבר של הסבתא ורוצה גם לבא לקבר אימינו זה משנה, שמחמת זאת נקל בעניין שהרי לא בכל יום הוא מגיע לקבר?
כמו כן האם היה מדובר בסבתא מצד אמא שגם אימי ע"ה מחוייבת בכבודה בחייה האם אז כן היה יותר צד להקל, שהרי אין זה זלזול בכבוד אימי?

תשובה:

שלום וברכה

קשה לי להביא מקורות לענין, כיון שלא מצאתי מה מקור מנהג זה שביום שבאים לקבר ההורים לא הולכים לקברים אחרים, אף שנכון הדבר שכך נהגו, ולכן לא נותר לנו אלא לומר מסברא, ונראה בעיני פשוט כמו שכתבת, שאם מדובר בסבתא מותר, ובפרט שיש כאן צורך של כבודו של אבא שגובר על מנהג זה, וגדול כבוד האב בחייו מכבוד האם לאחר מותה, והיא גם חייבת בכבוד בעלה, ולכן תלכו לקברה של אמא ואחר כך לקברה של סבתא ואין ספק בעיני שכן נכון וראוי לעשות.

בודאי אין להקפיד בזה עם אותו קרוב שאין שומר מצוות. בכלל לזכותו לומר כמה פרקי תהילים כבר טוב יותר ממנהג זה.

ברכה והצלחה ובשורות טובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא כל כך הבנתי
    מה שייך חובת כבוד האשה לבעלה?
    השאלה שהרי אנו יכולים לבא בפעם אחרת.

    כמו כן, הסדר משנה? אם תכננו ללכת לסבתא קודם?

  2. אין לכם חיוב לבוא בפעם אחרת, זו לא פגיעה בכבודה כשמכבדים את הסבתא.
    הסדר אינו מעכב, אלא שמצד הסברא הנ"ל עדיף כך לכאורה.