בחירות לועד בית הכנסת

שאלה:

שלום הרב,
היו בחירות לועד בית הכנסת.
רק אנשים שמשלמים דמי חבר יכולים להצביע בבחירות.

לאחר הבחירות התגלה למפרע שאנשים שכלל לא מתפללים בבית כנסת שילמו דמי חבר כדי להטות את הבחירות לטובת מועמד מסויים.

השאלה היא האם יש בזה איזה בעיה הלכתית? בעיה מוסרית? (בהנחה כמובן שזה לא סתם עלילה)

האם מותר לאחד המועמדים "לשחד" אנשים לשלם דמי חבר כדי לבחור בו?

יצויין שאין תקנון מוגדר לבית כנסת

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לתקן תקנה בבית כנסת שזכות הצבעה ניתנת למי שמשלם דמי חבר ומשתתף בהוצאות הבית כנסת. ואילו מתפללים שלא משתתפים בהוצאות אין להם זכות הצבעה. ואין בכך בעיה הלכתית ולא בעיה מוסרית, כיון שלפי הלכה כל המתפללים חייבים להשתתף בהוצאות בית הכנסת, ומתפללים שלא משלמים דמי חבר מותר להסיר מהם את הזכות הצבעה.

אסור למועמד לשחד אנשים שישלמו דמי חבר ויבחרו בו.

בהצלחה.

מקורות:

בפת"ש (חו"מ סימן ט ס"ק א. ובסימן לד ס"ק כז) הביא את דברי הפלפולא חריפתא שאיסור שוחד אין רק בדיין אלא גם בנציג ציבור, שאסור לשחד נציג ציבור כדי לקבל הטבה, למרות שאין כאן דין – עכ"ד. ומסתבר שה"ה שאסור לנציג ציבור לשחד אנשים שיצביעו עבורו, וזה כעין איסור שוחד. ונציג ציבור שמשחד אחרים, יש לבטל את הבחירות שלא נעשו כהוגן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במחילה מכבוד תורתו ומחילה על ההתערבות הבוטה אבל מקריאת השאלה הבנתי שהשאלה הייתה בדיוק להפך. לא אם ניתן למנוע ממתפללים שלא משלמים את זכות ההצבעה אלא אם ניתן לתת זכות הצבעה למשלמים שאינם מתפללים במקום! האם יש מקום לתת לאדם שלא חלק מהקהילה לנהל להם את העניינים רק בגלל שיש להם קצת יותר כסף מהמתפללים הקבועים?

  2. מתפללים שנהנים מהמקום ולא משלמים ולא מקיימים את חובתם ההלכתית להחזיק את בית כנסת אין סיבה שתהיה להם זכות הצבעה בבית כנסת. מספיק שהם מקבלים שרות חינמי.