האם מותר להשתמש בכסף שנשאר

שאלה:

שלום וברכה
אני מדריך טיולים, אני מעביר סיורים כשרים בשווקי ישראל.
הסוכן ששוכר אותי גובה מהלקוח סך 100 שח עבור הטעימות
ממני הוא מבקש להוציא 70 שח
הרבה פעמים קורה שהלקוחות שבעים ומרוצים,ויוצא שהטעימות עלו לי לדוגמא 60 שח
האם מותר לי לקחת את העודף של ה-10 שח או שעליי לדווח על ההוצאות בפועל(60 שח) ?
והרווח הנוסף(10 שח) שייך לסוכן?
תזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה,

הכסף הנותר שייך לסוכן ולא למדריך טיולים.

בהצלחה.

מקורות:

אתה המדריך שכיר של הסוכן ושליח שלו, ויש הלכה (שו"ע חו"מ סימן קפג סעיף ט) ששליח שקיבל כסף לידיו 50 דינרים להתפשר עם בעלי חובות, והשליח הצליח לפשר ב25 דינרים, הכסף הנותר שייך למשלח. וכן הדין בכל מקום ששליח שחסך בהוצאות הרווח למשלח, ראה עוד בש"ך שם ס"ק טו. ולפ"ז הכסף של המטיילים שייך לסוכן, והוא מפקיד כסף ביד המדריך שיוציא עבור המטיילים, ואם נשאר כסף, המותר שייך למשלח. אלא אם כן אתה המדריך טיולים מתנה עם הסוכן שאתה לוקח את הנותר לעצמך.