איך לחלק את הרווחים בשותפים שהשקיעו בניית בית

שאלה:

שאלתי: בנושא – יורד לשדה חברו ברשות
רקע שיש בו מידע מהותי לצורך תשובת כבוד הרב/הדיין.
1. מדובר על שטח שאושר לבניה ובו 28 מגרשים שעל כל מגרש ייבנה קוטג' 1.
2. כל ה-28 מאוגדים כקבוצה אחת בהסכם שיתוף, לקבוצה עו"ד שחתם בשמה עם הקבלן.
3. מול הקבלן עומד מפקח על הבנייה ממומן ע"י הקבוצה באמצעות העו"ד.
4. העולה מכל הנ"ל שאף לא אחד טורח בשום ענין בפרוייקט, אלא משלמים לעו"ד בהתאם לחשבון המוגש.
להלן השאלה.
א. ראובן ושמעון שותפים במגרש אחד מתוך 28 מגרשים. כאשר המטרה היא למכור את הבנוי ולהתחלק.
ב. ברכישת המגרש, ראובן השקיע שליש מהעלות ושמעון שני שליש.
ג. שמעון לא השתתף בבנייה (לא היה לו כסף), ראובן בנה על חשבונו הכל באופן זה שהיה משלם לעו"ד כל חשבון שהוגש.
ד. השאלה: כאשר יימכר המגרש והבנוי עליו, האם שמעון יקבל רק עבור חלקו במגרש, או גם ואולי יש לו זכות כלשהי לקבל גם מהבנוי למעט העלויות?.
לתשובתכם נודה מראש
בברכת התורה
נ.ב. במדה וישנם תשובות הנוגעות לענין זה באתר שלכם במאגר השו"ת, נבקשכם להפנות אותנו אליהם בנוסף לתשובתם בנדון.

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש הסכמה מראש בין השותפים שהם שותפים בשווה, והאחד שמוציא יותר הוצאות הוא מלווה לשותף השני את הקרן, והשותף יפרע לו את ההוצאות, אז ם חולקים שווה בשווה בבית שיבנה.

אם לא היה תנאי אלא אחד הוציא על המגרש שתי שליש, והאחד הוציא על הבנייה הרבה כסף, בסיום הבנייה יחשבו כמה כל אחד השקיע בבית, והשותפות תהיה לפי אחוזים שכל אחד הוציא, אם יתברר למשל שראובן שילם 60% מהבנייה והמגרש, אזי לשמעון יהיה 40% מהבית ולראובן 60%.

בהצלחה.

נימוקים:

השאלה הזו לא קשורה לדין של יורד לנכסי חברו, כיון שזה שותפות והם קנו מגרש כדי לבנות בית, והמגרש ובניית הבית הוא דבר אחד. וזה שאלה רק איך לחלק את השותפות. ואז יש לחלק לפי ההשקעה שכל אחד השקיע.