אכילת מצה לאדם חולה או מבוגר

שאלה:

אני אוכל לאט בגלל שחסר לי שינים
בתוך כמה זמן מקסימום אני יכול לאכול כזית וגם כביצה בלי לעבור על איסורים דרבנן או דאורייתא
תודה מאוד מראש

תשובה:

שלום וברכה ידידי.

אדם שמתקשה באכילת המצה מחמת חולי או זקנה וכל דבר אחר, יכול לשרות מעט את המצה במים [אם היא בגודל כזית אפשר לשרות יותר, אמנם לא במים חמים ולא עד שתמוסס אבל שתתרכך כראוי, אם החתיכות כל אחת פחות מכזית, יש לשרות מעט, ולא ימתין עד שיתלבנו המים מהמצה, כי אז כבר יכול להיות שהיא מאבדת תואר פת וברכתה מזונות] וכך אפשר בנקל יחסית לאכול את המצה בשיעור הזמן המחוייב.

כמו כן יש לדעת, שעיקר השיעור להלכה הוא זה של רבי חיים נאה שהוא השיעור הקטן, ולכן מי שמתקשה לאכול מצה בשיעור חזון איש, יאכל בשיעור זה, וכל יקל עליו בצירוף השרייה לאכול את המצה בזמן המחוייב. הזמן הראוי לכתחילה הוא תוך ארבע דקות, ובשעת הדחק עד תשע דקות יש פוסקים שסוברים שהוא שיעור אכילת פרס. שיעור זה אמור לגבי אכילת כזית, לגבי אכילת כביצה לברכת המזון דאורייתא, העיקר שאת הכזית אכל בכדי אכילת פרס, השאר גם אם יאכל מעט מעט יצטרף, כמבואר במגן אברהם ועוד בסי' רי.

קיץ בריא!