חיוב השבת אבדה במוצרים שנשכחו ועבר זמן רב

שאלה:

לפני כחודש היה אירוע של שבע ברכות וכדו' בעזרת נשים ולאחר האירוע מישהו שמר את הבקבוקים שנשארו במקום מסתור קצת [מדף גבוה], אך עבר הרבה זמן ואף אחד לא בא לקחת את הבקבוקים [יש שם אפי' כמה בקבוקים פתוחים] וככל הנראה שכח מכל הענין. הגבאי אומר שלא אכפת לו שזה שם ולא מענין אותו. האם אפשר להקל להשתמש בזה. בקיצור, אדם שהחביא חפץ לא משמעותי ושכח ממנו באופן שגם אם יזכר שנמצא שם לא יטרח ויבא לקחתו, האם אפשר להקל להשתמש בו.

תשובה:

שלום וברכה,

בקבוקי שתייה שנשכחו במקום מסוים ומסתבר שהבעלים לא יטרחו לשוב לקחתם בגלל שמדובר בדבר שאין לו ערך כספי גבוה, מותר לקחת אותם, ויש להניח שמי שהניח נזכר והפקיר, כיון שלא שווה לו לטרוח ולחזור לקחת. ובלבד שעבר זמן מסוים שמסתבר שלא יחזור לקחת.

בהצלחה.

מקורות:

במשנה ב"מ כא, א מצא פירות מפוזרין הרי אלו שלו, והגמרא העמידה שמדובר במכנשתא דבי דרי – בשעת אסיפת הגרנות ששכח שם קב פירות בד' אמות, שמפקיר לדעת, כיון שאינו רוצה לטרוח לאסוף את הפירות שאין להם ערך כספי גבוה. וכן כתבו ברמב"ם גניבה ואבדה פרק טו, יב וכן בשו"ע סימן רס, ז "אין הבעלים מטפלין באסיפתן". ומכאן יש ללמוד לדבר שנשכח ואין לו ערך כספי גבוה ועבר זמן סביר שיש לתלות שהבעלים לא יטרח לשוב לקחת, מותר למוצא לקחת.