ריכוז בזמן תפילה

שאלה:

שלום כבוד הרב , ותודה רבה על הזמן שאתה מקדיש בקריאת השאלה שלי.

אני שמה לב כי כל תפילה שאני קוראת אפילו אם היא תפילת השחר של בוקר אני לא מצליחה להתרכז בתפילה
אולי רק במילים הראשונות וגם זה בקושי, מעבר לכך אני קוראת גם תהילים ועוד תפילות בעיקר בימי שישי שבת ואני לא מצליחה לרכז את המחשבות והכוונות שלי אך ורק לתפילה.
האם זה אומר שהתפילה שלי בטלה ? האם זה אומר שהתפילה כזו אינה מתקבלת ?

תשובה:

שלום וברכה

אחד הדברים הכי קשים לנו הוא הריכוז בתפילה. כל מה שכרוך בענינים טכניים, כמו רכישת מצה הכי מהודרת, לולב שופר, זה קל לנו, ברגע שזה נושא של כוונת הלב, תחושות, הרגשות ריכוז וכדומה, זה הרבה יותר קשה ומצריך עבודה עצמית רבה. ודאי שהתפילה מתקבלת, הכוונה מעכבת רק בפסוק ראשון של שמע ובברכה ראשונה של שמונה עשרה, אבל כמובן חשוב מאוד לכוון, חז"ל אמרו תפילה בלא כוונה כגוף בלא נשמה, ולכן צריך להתחיל לעבוד על זה, נניח להחליט שעכשיו משתדלים בעיקר בברכה פלונית [כאמור פסוק ראשון של שמע וברכה ראשונה בשמונה עשרה זה הכרח ודבר ראשון, אני מדבר אחר כך], אומרים אותה בקול רם, במתינות, מחלקים אותה לכמה חלקים שבהם ממתינים כמה שניות וחושבים, וכך לאט לאט כובשים עוד ועוד חלקים בתפילה.

שנזכה להצליח. קיץ בריא.