שבת חתן – חובה או רשות?

שאלה:

מועדים לשמחה , רציתי לשאול מה המקור למנהג לעשות "שבת חתן" ? והאם יש היתר שלא לעשות אותו בכל מיני נסיבות כמו למשל בעיות כלכליות או בעיות של צניעות שיגולות להגרם מהתאספות של הרבה אנשים משתי המשפחות?

תשובה:

שלום וברכה

מדובר במנהג בעלמא ואינו חיוב כלל. אני מניח שאין כוונתך למה שהיה אצל בני אשכנז שבת אופרוף – לפני החתונה – שזה ודאי מנהג בעלמא כפרידה של החתן מן העיר לפני שהוא עוזב לקראת נישואיו, אלא גם שבת אחרי החתונה – שבע ברכות – אינה חיוב, אלא שאם אוכלים יחד עשרה אנשים מברכים שבע ברכות. כמובן השתדלו בכך מאוד, כיון ששמחת החתן שבעה ימים מקורה כבר במשנה ובגמרא במסכת סוכה כה ב, ואפילו דנו בה עד כמה היא פוטרת ממצות שונות כדין עוסק במצוה  הפטור מן המצוה, אבל אין הכוונה שיש בכך חיוב אלא שיש בכך מצוה של שמחת חתן וכלה, והכל לפי האפשרויות, וכמובן כאשר זה כרוך באיסורים אין בכך טעם והכל לפי הענין. אלא שכמובן ההתאספות אינה מחייבת איסור… אפשר לעשות הכל לפי גדרי הצניעות.

מזל טוב ורוב נחת.