שליח שהוסיף לעצמו

שאלה:

שלחתי שליח לקנות מוצרים במכולת באשראי ולרשום על חשבוני. השליח חזר עם המוצרים. שוב התברר שהוא קנה הרבה גם לעצמו ורשם הכול על חשבוני. בעל המכולת תובע אותי על כל המוצרים. אני אומר שהוא יחפש השליח ולתבוע אותו. מה ההלכה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

שליח שנשלח לרכוש כמה מוצרים והשליח הוסיף מוצרים לעצמו, המשלח לא צריך לשלם אלא על המוצרים שביקש מהשליח, ולא צריך לשלם על המוצרים הנוספים שלא נכללים בשליחות.

בהצלחה.

מקורות:

השליח שקנה עבור המשלח והוסיף משלו, על החלק שהוסיף אינו שליח אלא גנב. ויתכן שכל שליחותו בטילה והוא גנב על הכל. בכל מקרה המשלח חייב לשלם רק על המוצרים ששלח את השליח. שאם נגדיר את השליח כשליח על מה שנשלח ועל התוספת השליח גנב, המשלח לא צריך לשלם על גניבתו של השליח. ואם נגדיר שהשליח ששינה בטלה שליחותו ונעשה גנב על הכל, חייב המשלח לשלם על מה שקיבל מהשליח כדין גוזל ומאכיל רצה מזה גובה רצה מזה גובה.

המשלח לא חייב לשלם על מה שהשליח החליט מעצמו לגנוב בשעת השליחות. המוכר לא יכול לחייב את המשלח על גנבות של השליח.