לפתוח חלון בחורף? להדליק מזגן בקיץ?

שאלה:

יש תלמידים בכיתה שקר להם ורוצים מזגן על חום ויש שזה מפריע להם
האם ההלכה שבחורף אפשר לחייב לסגור את החלון על פי דעת יחיד כן הדין גם לגבי מזגן שאם יחיד רוצה אפשר לחייב את הציבור או לאוו דוקא מה הדין מה הטעם ומה המקור לכך
תודה רבה מראש והצלחה מופלגה

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר קר בחוץ ודרך העולם לסגור חלונות, ויש בכיתה רוב שרוצים לפתוח חלון, המיעוט יכול להתנגד ולדרוש לסגור חלונות. וכן בקיץ בימים מאוד חמים ודרך העולם להדליק מזגן, אלא שבכיתה יש רוב שמתנגדים למזגן, המיעוט יכול לכפות על הרוב. משום שדבר שהוא מקובל לא הולכים אחר הרוב.

כתקופות שלא ממש קר או לא ממש חם, ויש שעושים כך ויש כך, בזה הולכים אחר הרוב והרוב קובע.

כלל הדברים: כאשר ידוע מה מנהג העולם, הרוב לא קובע נגד דרך העולם והמיעוט יכול לכפות על הרוב. אבל בדבר שיש ספק – הרוב קובע.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן קסג ס"א כתב השו"ע שכופים בני העיר זה את זה לבנות חומה ודלתים ובריח. וכתב הרמ"א בשם רבנו ירוחם שהמיעוט יכול לכפות על הרוב בדבר זה. מבואר שבדבר שנצרך לעיר ודרך העולם לעשותו המיעוט יכול לכפות על הרוב.

בהמשך הסעיף מביא הרמ"א שאם הציבור לא השוו דעתם יש להושיב את ממונים והם אומרים את דעתם והולכים אחר הרוב.

נמצא, שבדבר שאין בו ספק מה מנהג העולם, המנהג קובע ואל מיעוט. ואם יש ספק מה עושים הרוב קובע.