מחותן שאיחר בתשלום ומוסיף את הפער של מחירי הדירות – ריבית

שאלה:

חותן התחייב סכום לרכישת דירה, עברו שנתיים ועדיין לא שילם, הוא מתחייב שכשיהיה ייתן גם את פער עליית המחירים, האם מותר?

תשובה:

שלום וברכה,

קיים איסור ריבית כאשר החותן משלם את העליית המחירי הדירות בגין האיחור בתשלום.

אם משלם אחר שנתיים ומוסיף את המדד של הבנייה, יש בזה איסור מדרבנן שמוסיף על מה שחייב. ועל העתיד שאומר שאני ישלם בעתיד ויוסיף את המדד יש בזה איסור דאורייתא, כיון שמרוויח את הזמן ומתנה שיוסיף את העליית המחירים הרי זה איסור דאורייתא.

בהצלחה.

מקורות:

כך הורו לי הרבנים הגאונים הרב יוסף פליישמן והרב שלום יוסף גלבר שליט"א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום לכת"ר
    אבקש לשאול – הרי ריבית מדאורייתא היא שבאה מחמת הלוואה וכן שקצצו מראש הלווה והמלווה
    האם בעצם יש לראות את המצב כלווה ומלווה ואז עצם האמירה של החותן שישלם גם עליות המדד זה נקרא שקוצצים מראש ? דבר שמחמיר את המצב לכדי ריבית מהתורה ?
    אני חשבתי שמדובר בריבית שבאה מחמת חוב כלפי המחותנים ואז היא תישאר בגדר דרבנן ..
    איני מערער חס ושלום על דברי כת"ר הרבנים אלא חפצי ללמוד הלכה ולהבין את הגבול הדק בין דרבנן לדאורייתא
    תודה וכל הברכות

  2. בזמן סגירת השידוך המחותנים התחייבו בקניין על כסף וחתונה וכו', וכיון שיש חוב אם משלם ריבית בגין העיכוב נחשב לריבית דרבנן כיון שזה לא קצוצה. ואם אחרי זמן אומר שהוא יאחר בתשלום וישלם את עליית המחירים, כאן נחשב שהוא הרוויח זמן לחוב ומשלם תוספת בגין הרווחת הזמן, ואז זה איסור דאורייתא כיון שהרווחת הזמן על החוב הרי זה כהלוואה חדשה ותנאי הריבית נחשב לריבית קצוצה.