גביית דמי תיווך מהמוכר

שאלה:

האם מותר למתווך להציג לקונה שווי עסקה גבוה מהמחיר האמנתי ולגבות את הפער מהמוכר ללא ידיעת הקונה? כלומר, המוכר מאפשר למתווך לשווק את הנכס במחיר גבוה יותר והמוכר יעביר את הפער למתווך לאחר העסקה? האם יש גניבת דעת של הקונה?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר למתווך לסכם עם המוכר שמייקר את מחיר הדירה ואת התוספת לוקח לעצמו. אבל אם לא מסכם עם המוכר אסור למתווך להוסיף על מחיר הדירה ולקחת לעצמו, ואם הוסיף על מחיר הדירה הרווח של המוכר בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

אם מסכם עם המוכר שמייקר את מחיר הדירה, פירושו, שכל הכסף שהקונה נותן שייך למוכר והמוכר מקנה למתווך סכום מסוים כפי שהוסכם. ולכן מותר למתווך להוסיף על המחיר ולקחת את הרווח לעצמו אם המוכר יודע ומסכים. אבל אם המוכר לא יודע מכך, אם המתווך לוקח את ההפרש, הרי זה כלוקח את הכסף של המוכר שלא בידיעתו.