הסכם חלוקה בין שותפים

שאלה:

שותפים שהיה להם עסק הנותן שירותים לגופים שונים בכל הארץ (לדוגמה משרדי ממשלה, עיריות, אונברסיטאות ועוד) לימים החליטו להיפרד.
ועשו הסכם היפרדות בכתב ובו סוכם (בין הדברים) כי כל אחד יעבוד רק עם גופים מסויימים, כאשר הכינו רשימת הגופים ופירטו מי מהצדדים מקבל איזה גופים,
צד אחד משרדי הביטחון והבריאות וכו' וצד שני משרד החינוך אונברסיטאות וכו'
לימים נודע לאחד השותפים כי חברו נתן שירותים לגוף ששיך אליו בהסכם.
ותובע את כל הרווחים שעשה חבירו מול גוף זה בטענה שזה שייך אליו.
השאלה
א. האם הסכם מסוג הנ"ל בכלל מחייב? או שזו התחייבות לאי עשיית דבר שכלל לא חלה.
ב. האם יש הבדל אם חילקו גופים. או איזורים לדוגמה אחד יעבוד בצפון ואחד בדרום.
ג. באם כן, האם זה רק הזכות למנוע מלעשות בחלקו, אך אי אפשר לדרוש הכספים שהרויח.
ד. אם כן יכול לדרוש האם חלק מהרווחים או הכל.

תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

התנאי של החלוקה שיעסוק במקום פלוני ולא במקום פלוני מחייב. וכמבואר בפתחי חושן ששותפים שחלקו והתנו שלא יעסוק בחנות בדבר פלוני חל התנאי מדין מכירה אחד לשני.

ב. אין הבדל אם חילקו גופים או אזורים כל תנאי שהתנו בחלוקת השותפות מחייב את הצדדים.

ג. – ד. קשה לומר שחייב לשלם לו על מה שעבר את התנאי, אולם הצד שהפר את התנאי חייב להמשיך לכבד את התנאי ואסור לו לעבור על התנאים מכאן והילך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פתחי חושן חלק שותפים סימן ג הערה עד.