שמירת מידע של לוקחים ע"פ הלכה

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

הרי שהיום דבר רגיל ומצוי בעל כדור הארץ שכשהולכים לאיזה שהוא עסק בין משרד רופאים, נדל"ן, משרד עסקים וכו' ואף מסעדה, כולם שואלים כמה שאלות כמו שם כתובת אימייל תעידה זהות וכו' מידעים פרטיים מאוד של האדם.

שאילו יפלו ביד אדם לא נכון יוכל לגרום נזקים קשים…

ואז יש לשאול ולשאת ולתת על זה, מהו המצב הלכתי של בעל העסק כששומר מידע של לוקוחות אצלו? האם שומר חינם, שואל או מה?

והנפקא מינה בזה במקרי אם החברה נפרצה על ידי האקרים שגונבים מידע של לוקוחות. מהו יתחייב החברה?

הרי יש צד לומר שהחברה היא כשואל כיוון שבעל המידע שהוא הלוקח אינו משלם מאומה להם לשמור מידע פרטי שלו ואדרבה הם הנהנים מזה, וכל ההנאה שליהם לגמרי כי אפשר להם לעשות הרבה עם זה בין לעשות השיווק שליהם או למכור לחברה אחרת. ומי שיפסיד אם זה יפול לידי רשעים הם הבעלים.

ומצד אחר האם נחשב הדבר לגרמא ומה הם יכולים לעשות מאז שעשו שמירה רגיל ואין אדם שאפשר לשמור מאה אחוז וגנבים האקרים אלו רשעים חכמים וקשה להישמר מהם .

אז מהו?

תודה ברכה והצלחה בכל

תשובה:

שלום וברכה,

 מידע של לקוחות הוא דבר שאין גופו ממון, וגם אם יש לו ערך כספי אבל אינו ממון בעצם ולכן אין עליו דיני שמירה, ולכן גם אם פשעו וגנבו את המידע אין עליהם חיוב תשלומים.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן שא.