כיבוד הורים – אבא שסובל מהפרעת אישיות

שאלה:

שלום וברכה .. אני לא יודעת אם אתם עונים על סוג כזה של שאלות אבל בכל מקרה אשאל . יש לנו אבא שכל הזמן חושב שאנחנו נגדו או אנשים אחרים נגדו .. ואם אנחנו לא מכבדים אותו מספיק לפי דעתו הוא ממש מתעצבן עלינו ומקלל אותנו ואין לו בעיה לבייש אותנו מול אנשים ומול החתן והכלה שלו . הוא אבא דואג שבתוך תוכו אוהב אותנו ולא מחסיר מאיתנו אבל יש לו רגעים שאנחנו לא מבינים מה קרה אפילו והוא מתקיף אותנו . לדוגמא , ביום שישי האחרון הוא הכין מאכל וביקש ממני לטעום .. מאחר וקמתי ממש כמה דקות לפני פשוט סירבתי בנימוס -הוא בתגובה , כעס הרים את הקול ואמר שיש לי נשמה רעה ושתמיד אשאר לבד וכו וכו בשבת גם הוא חטף לגיסתי את קערת האוכל מהיד -בדיעבד הוא טען שהיא לא מכבדת אותן מספיק המצב תמיד רעוע ,מאז ומתמיד הוא נהג לקלל את אמא שלנו ואותנו .. יורד עלינו , מזלזל , אוהב, מחבק, יורק, תומך, מנבל את הפה, מבייש אותנו בציבור, מרחיק אותנו מהמשפחה ומנסה לסכסך . פעם הוא ככה ופעם הוא ככה .. אחיי הנשואים ממשיכים להגיע כדי לא לצער את אימי אנחנו ממש אובדי עצות מה מומלץ לעשות במקרה כזה ? גם מבחינת התגובה שלנו אבל גם בנוגע להתנהגות שלו .. הוא לא מודע שיש בעייתיות אפילו

תשובה:

שלום וברכה

לפי התיאור שלך נשמע שהוא סובל מהפרעת אישיות בלי ספק. זה לא אומר שהוא רע, חלילה! הוא אדם שסובל וצריך טיפול, והטיפול אינו בהכרח קל. רק שני דברים צריך לדעת: א. האם אמא או/גם ילדים ניזוקים מכך? כלומר כאשר יש אדם בעל הפרעה בסביבה שלנו עלינו לחבק אותו ולתמוך ולהכיל ולהבין, אבל לא במחיר של אנשים אחרים חסרי ישע שסובלים. אם יש כאלו, יש לבחון בצורה מקצועית איך מונעים מהם את הסבל בלי לגרום לנזק גדול יותר. ב. ככלל, התפקיד הזה אינו שלכם הילדים, אתם יכולים מאחורי הקלעים, אבל מי שבפועל ידרוש ממנו לטפל בעצמו, זו אמא במידה והיא מסוגלת, או אישיות מוערכת מחוץ למשפחה, הילדים שוב – ככלל – לא אמורים להתעמת עם ההורים, זו בעיה של כיבוד אב ואם וגם לא בריא. הייתי מציע לך לפנות לרב חיים ולדר במרכז למש]חה בעיריית בני ברק, ולהתייעץ איתן בענין, הוא מאוד מנוסה.

בהצלחה ובשורות טובות.