טיפול רפואי הכרוך בהוצאת דם לקרובי משפחה שהם לא הורים

שאלה:

שלום
יש לי שאלה-
אני אחות במקצוע שלי. יש לי סבתא (אימא של אימי) בת 87 שתחי' ודוד (אח של אימא) נכה 100% עקב ניוון שרירים
השאלה- האם מותר לי כאחות לקחת לסבתא או לדוד בדיקות דם בבית או לעשות להם זריקה בבית?
אני שאולת כי אני יודעת שלהורים אסור לעשות זאת עקב חשש להוצאת דם. האם מותר לי לעשות טיפול רפואי שכרוך בהוצאת דם לקרובי משפחה שהם לא הורים?
הבעיה היא שקשה להם מאד להגיע למרפאה – לדוד עקב הגבלה בניידות ולסבתא – עקב הגיל שלה. ואם הייתי עושה להם חלק מפעולות רפואיות (כגון אלה שפירטתי) בבית זה היה מקל עליהם מאד וחוסך מהם מאמצים גדולים.

בתודה!
נעמה

תשובה:

שבוע טוב,

אין כל בעיה לעשות זאת למי שאינם ההורים שלך. אדרבה. מצווה רבה את עושה בכך שאת חוסכת מהם את הקשיים של הגעה למרפאה.

הנידון ההלכתי בסיטואציה הזו היא רק כלפי ההורים, כפי שתוכלי לעיין כאן. אבל לגבי אחרים אין כל בעיה. אפילו לסבתא שאת מחוייבת בכבודה, כחלק מכיבוד ההורים שלך. אולם זה רק לגבי כיבוד. אבל הפסוק הרלוונטי: מכה אביו ואמו וכו', נאמר כמובן רק לגבי אביו ואמו, ולא כלפי אחרים.