והגדת לבנך – בן יחיד חייב להיות אצל ההורים בליל הסדר?

שאלה:

מי שיש לו בן יחיד נשוי והוא רוצה לחוג את ליל הסדר בבית חמיו כדי שאשתו תשמח, אך אביו רוצה למונעו וטענתו כי בהיות והוא בנו היחיד הוא רוצה לקיים בו מצות "והגדת לבנך" בהידור על כן מבקשו לישאר עמו בחג ולולא זה היה מניח לו לחוג את החג שם. האם יש ממש בטענת האב ואיך ראוי לבן לנהוג.

תשובה:

שלום וברכה

קשה מאוד להשיב על שאלה זו, שכן ברור הדבר שיש מצות כיבוד אב ואם מיוחדת להיות עמהם בחג, לא רק כדי שיוכל לקיים מצות והגדת לבנך, שזו ודאי מצוה, שאם להאכילו ולהשקותו זה כיבוד אב, לסייעו לקיים מצוה זה ודאי כיבוד אב, אלא גם ובעיקר כדי שבלילה המיוחד הזה ההורים לא יהיו לבד, ויהיה להם חגיגי וטוב. ונראה לי שזו בעצם הסיבה האמיתית שהאבא כה מעוניין שתהיה אצלו, הרבה יותר מהענין של והגדת לבנך. לאידך גיסא, אם חשוב לאשה ללכת להוריה אי אפשר למנוע זאת ממנה, אחד מחיובי האישות זה לבוא עם האשה לבית הוריה במועדים, וודאי שאם זה יכול לגרום כעס וקושי בשלום בית וכדומה שאסור לעשות זאת. לכן הכל לפי המצב, אם מאוד חשוב לאשתך ללכת להוריה אל תמנע ממנה את זה, אבל אם זה לא קריטי, תשקול לא להשאיר את הורים לבד.

תזכה למצוות!