חובת העירייה בהעסקת עובדים המתגוררים בעיר

מועצה מקומית או עירייה שנבחרה בבחירות לעירייה שמטבע הדברים מעסיקה הרבה עובדים ומקבלת שירות מהרבה ספקים. האם היא חייבת לכתחילה לקחת עובדים וספקי שירות רק מהעיר מכיון שמשלמים לה ארנונה וכו' או שהיא יכולה לקחת עובדים גם כאלו שגרים חוץ לעיר קבוע?

אבקש תשובה עם מקורות אם אפשר.
תודה

תשובה:

שלום רב,

השיקול הראשון בבחירת עובדים צריך להיות האינטרס של העירייה מעצם העבודה, כגון כשרונות, הגינות, מוסר עבודה וכו'.

עם זאת ראוי גם לתת זכות קדימה לתושבי העיר ומשני טעמים.

א. הדין בהלכות צדקה (שו"ע יו"ד סי' רנא סעיף ג) ובהלכות הלואה (שו"ע חו"מ סי' צז סעיף א) שעניי העיר קודמים לעניי עיר אחרת. אף מציאת מקום עבודה היא בכלל מצוות צדקה (שו"ע יו"ד סי' רמט סעיף ו).

ב. יש זכות קדימה ליהנות מהעיר אדם שגם תורם לעיר ונושא בעול החזקת העיר. דוגמא לכך מצינו (שו"ע חו"מ סי' קנו סעיף ה) שאם יש לאחד מבני העיר שמשלם מסים לאותה עיר חנות יכול למנוע מאדם אחר שגר בעיר אחרת ואינו משלם מסים לעיר זו לפתוח חנות מתחרה. הרי שזכותם של משלמי הארנונה בעיר להתפרנס בעיר קודמת ועדיפה לזכותם של אחרים שאין משלמים ארנונה לעיר זו.