מוכר שטעה ומכר במחיר זול

שאלה:

אני אברך, יש לנו מכירת ריהוט ביתית. במחירים זולים.
לאחרונה מסיבות מסוימות עשינו מבצע על מוצרים של חברה מסוימת במחיר של רווח מינמאלי מאוד [בעיסקה שבנדון הרווח הוא בערך 250 ש"ח].
לקוחה שהתעניינה על מיטת קומתיים, כתבה במייל שהיא רוצה מחיר למיטת קומתיים כפולה, אמנם בטלפון התברר שהיא רוצה קומתיים משולשת [3 מיטות]. אישתי חישבה לה בטעות מחיר לפי מיטת קומתיים כפולה בלבד. ההפרש בין המיטות הוא 470 [יותר מהרווח שלי בעיסקה].
הלקוחה שילמה במזומן את כל הסכום. הלקוחה ידעה שמדובר במחיר מיוחד [זה היה מותנה שהתשלום יגיע בהעברה או מזומן בכפוף להיתר עיסקה של הרב גלברט בספרו נתיבות שלום כדי להמנע מחשש אבק ריבית של שכר איחור או הקדמת מעות].
הבוקר עם היודע הטעות [שהעלות שלנו של המיטה יקר יותר מכל התשלום שהלקוחה שילמה] אישתי יצרה קשר עם הלקוחה להסביר לה מה שקרה והציעה לה לקבל חזרה את מלא כספה או שהיא תוסיף את ההפרש.
התגובה של הלקוחה לאחר התיעצות עם בעלה היא כלהלן.:
הוא מעוניין לברר עם מורה הוראה מה הדין במקרה הזה, כי יכול להיות שאנחנו זכאים לקבל את ההזמנה ללא כל שינוי.
אבל הוא שאל, האם אתם ובנוסף, הפסדנו עסקה אחרת עם סוכן אחר של קומפורט,
וגם אנחנו קיבלנו את המיטה כמתנה מבן משפחה, והוא היה מוכן לשלם יותר, אבל עכשיו הוא לא יוסיף.
אז זה באמת הפסד שלנו גם..
ועל אף שזו טעות, זה מחיר שעסק משלם. טעות של עסק היא שונה מטעות פרטית.
אז אם אתם מעוניינים בפשרה תגידי לנו. ואם לא – אז נראה מה נעשה הלאה. מעוניינים לעשות פשרה ושכל אחד יפסיד 235 ש"ח?
כי אנחנו כבר חיכינו.

עדכאן דברי הלקוחה.
הטענה שהיא הפסידה עיסקה אחרת היא גוחכת, יש המון חנויות בעירנו שמוכרות את זה, והחברה הזו בעצמה משווקת את המוצרים לציבור במחיר שמתחרה עם החנויות עצמן. אין שום מניעה להשיג את המיטות במחיר שהציעו להם במקום אחר, בטח שלא עם כסף מזומן ביד.
לגבי הטענה שקרוב משפחה קנה להם וזה הפסד. זה אפילו לא 'גרמא'.
לגבי הטענה שעסק צריך להפסיד כי אסור לעסק לטעות, זה נשמע לי דברים הזויים מנותקים מהמציאות. כל אדם יכול לעשות טעויות, ולכן הצעתי להם את כספם חזרה.
וכי אני צריך ללכת לאסוף כסף מצדקה כדי לממן להם מיטה?
אני חושב שההשאלה עצמה נובעת מהשקפה של הערכאות החופשיים שאולי שם יש כללים כאלה, אך לא נראה לי שבהלכה יש כאלו דברים.
אשמח לתשובה בהקדם האפשרי תודה ותזכו למצוות.

סליחה על האריכות, היה חשוב לי להבהיר את 2 הצדדים

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה אם המוכר טעה במחיר, המקח בטל והקונה צריך להחזיר את המיטה והמוכר מחזיר את הכסף.

נכון שלפי החוק אם המוכר הציע מחיר מסוים הוא לא יכול לחזור בו, ועליו לספוג את הטעות, אולם לפי הלכה טעות של המוכר נדון באונאת המוכר, והמקח חוזר [במקרה שהיה טעות של יותר מ17%]. ואין לנו לנהוג לפי החוק כשזה נוגד את ההלכה.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן רכז אם יש טעות לרעת הקונה הרי זה אונאה של הקונה ואם זה לרעת המוכר הרי זה אונאת המוכר.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. א. הלקוחה לא קיבלה את המוצר עדיין, כיוון שעלינו על הטעות. אז הקפאנו את ההזמנה. הכסף שלה עדיין אצלי במעטפה בבית.
    ולגבי התשובה שקיבלתי, לא הבנתי. רק אם ההפסד שלי הוא 17% !! אז אני יכול לבטל?
    בחישוב של הרווח שלי בעיסקה רגילה [בחברה הזו של קומפורט] אני מתמחר את המיטה עם 10% רווח ואת המזרונים ב20%.
    כאן נקודתית פי שציינתי הרווח היה סה"כ 250 שח.

    אשמח לתגובה בהקדם כי הצד השני לוחץ לדעת מה קורה

  2. ה17% זה אם היה טעות מהמחיר שוק פחות מ17%.
    גם אם הלקוח היה מקבל את המיטה הוא היה חייב להחזיר אותה או להוסיף את הכסף. וכל שכן כאשר הלקוח לא קיבל את המיטה ולא היה קניין אלא קניין כסף, שבמקרה כזה הוא חייב או לקבל את הכסף חזרה או להוסיף כסף כדי לקבל את המיטה. ואסור לו לנצל את החוק ולגבות במחיר זול ויש בדבר זה משום איסור אונאת ממון וגזל.
    אם לקוח יש טענות אחרות הוא יוכל לשאול באתר או שאני יתקשר אליו.
    בהצלחה.

  3. החוק שהלקוח יכול להחזיר התקבל בקרב הציבור ולכן יש כאן כעין תנאי מראש שהלקוח יוכל להחזיר את המוצר תוך 14 יום. אבל החוק השני לא התקבל כמנהג. וגם אם היו נוהגים בו לא בטוח שזה עוזר כיון שמי שטעה לא מסכים למחול, והמנהג לא יתיר לגנוב ולהונות. והמנהג לא יכול לחייב את המוכר למחול על האונאה. ראה פת"ש סימן שלא בשם החוות יאיר שמנהג לא יכול לפטור מתשלומי נזיקין משום שאין הולכים בממון אחר הרוב.

  4. החוק כן מתיר איסור אונאה ואם המוכר טעה במחיר ההפסד עליו. אבל בהלכה המוכר יכול לטעון אני לא מוחל והמנהג לא מחייב אותי משום שאין הולכים בממון אחר הרוב כדברי החו"י. בשונה מהתנאי של 14 שאין זה מחילה אלא תנאי במקח ולכן המנהג יועיל בזה.