אדים ממאכל טרף והאם מותר לאכול אוכל שבושל בתנור טרף בן יומו

שאלה:

1.התארחנו בבית עם כיריים טרף ותוך כדי בישול מאכל כשר על הכיריים, הניחו לידו מאכל חם שבושל בתנור טרף בן יומו ונכנסו אדים ממנו למאכל הכשר, מה הדין?

2.בנוסף נשמח לדעת על מקרה שאדם מתארח במקום עם תנור טרף וחיממו במיוחד בשבילו אוכל בתנור טרף בן יומו. (כל מרכיבי המאכל כשרים) האם לאדם מותר לאכול אם ידוע שכנראה האוכל ייזרק לפח אם לא? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

1. מקרה מאוד לא שכיח, אשמח לפירוט מדוע את חושבת שנכנסו אדים, אולי רק פגעו בסיר מבחוץ? ואז חשוב לפרט גם כמה היה המרחק ומה חום האדים.

2. מה שיזרק לפח אינו שיקול כלל, אם המאכל אסור, שיזרק לפח אדרבה ואדרבה, השאלה היא מה דינו של המאכל, ובזה מאוד תלוי אם היה הכלי בו התחמם האוכל סגור או פתוח, אם היה סגור יש להקל, אם היה פתוח בדרך כלל יש לזרוק, אם היה מאכל יבש ללא רוטב, המיקל יש לו על מה לסמוך שבדיעבד אומרים ריחא לאו מלתא, כמבואר ברמ"א בסימן קח.