האיסור לזמר שיר השירים

שאלה:

מהוא הגדרה? האם הוא אסור בכל מקרא שהוא? נא תשלח לי נימוקים. תודה, שמואל

תשובה:

במסכת סנהדרין (קא ע"א) "תנו רבנן הקורא פסוק של שיר השירים ועושה אותו כמין זמר, והקורא פסוק בבית משתאות בלא זמנו, מביא רעה לעולם, מפני שהתורה חוגרת שק ועומדת לפני הקב"ה ואומרת לפניו ריבונו של עולם עשאוני בניך ככינור שמנגנים בו לצים".

וכך כתב המשנה ברורה (תקס יד) בשם המהרי"ל שלא כדין הוא שמשוררים במשתה "אודך כי עניתני" וכי האי גונא לשמחת מרעות, והתורה חוגרת שק ואומרת עשאוני בניך כמין זמר.

בשו"ת אור לציון (חלק ב' פרק י"ד אות ל"ה) כתב דין זה להלכה שאין לשיר שירים הלקוחים מפסוקים שיר השירים, ויש להימנע מלשיר אותם אף שלא בקלות ראש, וגם לא משאר פסוקי המקראות ולא דווקא שירים מפוסקי שיר השירים, ונלמד כן מדברי רש"י (בסנהדרין שם), אמנם אם שרים מתוך דבקות ומתוך כוונה לפירוש האמיתי של המילים כדי להתחבר לתוכנם – יש להקל.