החזרת מוצרים – מחוסר אמנה

שאלה:

כאשר ע"פ חוק וכן ע"פ תקנון החנות ניתן להחזיר מוצרים תוך תקופת זמן כלשהיא האם זה מוציא מדי מחוסרי אמנה?

תשובה:

שלום וברכה,

התנאי של החנות, או מנהג הסוחרים שמזכה את הלקוח להחזיר את המוצר תוך זמן מסוים, וזה תנאי שעלל דעתו נעשים כל המקח וממכר ושני הצדדים יודעים שיש אפשרות להחזיר ובדרך כלל מחוייבים בזה גם לפי חוקי המדינה. וממילא הלקוח שמחזיר לא עובר באיסור של 'מחוסרי אמנה' ולא איסור של 'מי שפרע' ולא כל איסור אחר, כי כאמור המקח נעשה מראש בצורה כזו ואין בזה איזה ענין שהוא לא עומד בסיכום שהיה בניהם.

בהצלחה.

מקורות:

אדם שרכש בחנות ועשה קניין לא יוכל לבטל את הקניין שנגמר בין שני הצדדים. אלא שאם יש מנהג הסוחרים שיוכל להחזיר, הרי שמראש המקח נעשה על תנאי שיוכל להחזיר, יש תנאי בגוף המקח והתנאי מזכה אותו שיוכל לבטל את המקח. ולכן גם מזכה אותו שההבטחה שעשה שיכול לבטל את ההבטחה, ולא לא עובר באיסור מי שפרע כי הרי זה חלק מתנאי המקח ולא מעבר על מה שהוסכם ביניהם. ואם התנאי מועיל לבטל את קניין כ"ש שיועיל לבטל את האיסור של מחוסרי אמנה או מי שפרע.