קידושי ביאה באישה נדה

שאלה:

שלום
יש לא מעט שעשו תשובה ב"ה.
אך לצערנו בעבר קיימו יחסי מין.
יש מושג הנקרא קידושין דרך ביאה.
ומציעים לי בנות בעלות תשובה לחתונה.
שאלתי היא-
במידה והיו גברים שראו זוג שמתייחד ואותו זוג קיימו יחסים? ולאחר מכן האשה נהייתה בעלת תשובה. האם אין פה חשש לקידושין?

שאלה נוספת נא להתייחס גם לשאלה הזאת.
2) בהנחה שהתקיימו התנאים לקידושי ביאה ,כגון עדים. ושאר התנאים ,
האם בכלל קידושי ביאה תופסים במידה והבחורה היא בנידה?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אין חשש לקידושי ביאה משום שהבעילה לא היתה לשם קידושין כמובאר בסי' קמט סעי' י'.

לגבי השאלה אם יש אופציה של קידושי ביאה באישה נדה, זו שאלה יפה משום שלכאו' זה אמור להיות תלוי במחלוקת שלאביי ורבא בתחילת מסכת תמורה כל מילתא לאמר רחמנא לא תעביד אי עביד מהני או אי עביד לא מהני. ולדעת רבא אי עביד לא מהני. אולם הגמ' שם לא הביאה את הנפק"מ הזו במחלוקת הזו גם כאשר הגמ' שם בדף ה' מחפשת דוגמה של קידושי ביאה באיסור – הביאה רק את הדוגמה של אלמנה לכהן גדול. ראה בספר יד המלך על הרמב"ם הלכות אישות פ"ד הלכה יב שכתב משום שיש היקש לכל קנייני הקידושין ומאחר שקידושי שטר וכסף מועילים אז גם קידושי ביאה.

אולם בשו"ת שואל ומשיב מהדורה ה' סי' יט ראיתי שכתב שאכן לא יועילו קידושי ביאה באישה נדה. וראה שם מה השיב על הטענה מהגמ' הנ"ל.