שווי הכתובה בימינו – התחייבות על דבר שאינו קצוב

שאלה:

המנהג המצוי להינשא בכתובה נוסח נחלת שבעה, בו מתחייב החתן למאתיים זוז ותוספת מאתיים זקוקים כסף, בדרך כלל החתן אינו יודע בכמה כסף מדובר (כידוע, יש ריבוי דיעות בתרגום שווי זה לימינו) אם כן כיצד ההתחייבות תקיפה לדעת הרמב"ם שהתחייבות בדבר שאינו קצוב אינה חלה

תשובה:

שלום רב,

התחייבות בדבר שאינו קצוב כתב הרמב"ם שאינו חל משום שיש חסרון בסמיכות דעת שאינו יודע כמה הוא הולך להתחייב בהתחייבות הזו. אולם אם יש כמה דעות, ואכן יש הרבה דעות בחישוב המאתים זקוקין, ממילא לא יוכלו בבוא העת לחייב אותו יותר מהשיטה הכי נמוכה שהרי תמיד יוכל לטעון קי"ל והממע"ה. א"כ יש כאן בהחלט התחייבות על דבר שהוא קצוב.