הצעת נישואין – האם יש בזה חשש קידושין?

שאלה:

שלום וברכה הכרתי בחורה למטרת חתונה כמובן, אבל בעברה היא התארסה וביטלה.
הייתה הצעת נישואין עם טבעת.
שאלתי היא –
מה לגבי חשש קידושין?
קראתי פסק דין של בית דין רבני שעוסק בשאלה מצרף לינק ( https://www.psakdin.co.il/Court/%D7%94%D7%99%D7%AA%D7%A8-%D7%A0%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%90%D7%99%D7%9F-%D7%9C%D7%96%D7%95%D7%92-%D7%9C%D7%90%D7%97%D7%A8-%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%AA%D7%A0%D7%94-%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%AA-%D7%91%D7%98%D7%A7%D7%A1-%D7%94%D7%A6%D7%A2%D7%AA-%D7%A0%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%90%D7%99%D7%9F )
ובסוף אותו פסק דין נכתב הדבר הבא-

אלא שיש להזהיר ולהתריע בשער בת רבים שראוי להימנע ממנהג זה של "הצעת נישואין" על ידי מסירת טבעת מיד האיש ליד האישה, הן מחמת דיני נידה האוסרים מגע בין גבר לאישה, והן מחמת החשש שעלול ליצור מעשה זה בתנאים מסוימים שיכול לבוא לידי חשש קידושין וח"ו מכשול גדול של אשת איש וממזרות לאחר מכן. והשומע ישכון בטח.

"בתנאים מסוימים שיכול לבוא לידי חשש קידושין"
נתפסתי למשפט הזה.
מה אותם תנאים מסוימים שיכולים לגרום לכך לחשש קידושין?

לצערנו יש לא מעט בנות שהציעו להם נישואין עם טבעת ולאחר מכן החליטו לבטל , איך ניתן לדעת במי התקיימו בה תנאים של חשש קידושין ומי לא?
אשמח לתשובה ברורה ומפורטת.

תשובה:

שלום רב,

אני לא יודע למה כוונתם. אבל לענ"ד אין בזה חשש קידושין. ואני מניח שאילו היה בזה חשש קידושין ודאי היו מתריעים על כך שהרי התופעה הזו של הצעת נישואין קיימת היום בכל רבדי האוכלוסייה כולל בציבור בני הישיבות, וכיצד יתכן שאם היה בזה בעיה היו הרבנים שותקים ולא אומרים דבר כדי להתריע מחשש איסור אשת איש?!

מעבר לנושא של נוסח הקידושין כפי שעולה מהסוגיה בקידוישן ו,א שלא ברור אם הנוסחאות הללו מתאימות לנאמר בהצעת נישואין. אבל העיקר הוא שמהות האירוע של הצעת נישואין נתפס אצל כולם כסוג של התחייבות הדדית להינשא בעתיד. כלומר, הם לחלוטין לא מתכוונים להתחתן עכשיו, אלא קובעים ביניהם שהם הולכים להינשא בעתיד. וזה לעולם לא יכול להיות קידושין שהרי בפירוש אין כוונתם להינשא כעת.

בנוסף , אפשר גם לציין את דברי השו"ע בסי' מב סעי' ד' שאם המקדש והמתקדשת לא ראו שיש שם עדים בעת הקידושין, הקידושין לא חלים משום שכולם יודעים שצריכים עדים, ומשלא בדקו שיש שם עדים כנראה שאין כוונתם לשם קידושין. ומאחר שבדרך כלל זוהי המציאות בהצעת נישואין, ניתן גם להוסיף את הנקודה הזו. אבל העיקר הוא כפי שכתבנו בהתחלה.