מתפלל שמסר לשני את הסידור על מי האחריות

שאלה:

שלו' וברכה לכבוד הרב,

אבקש לשאול על מעשה מהיום כמו שכך היה בדומה מספר פעמים בעבר בענין שימוש בסידור שנמצא בארון הסידורים שבבית הכנסת.

נבקשתי לקרוא בתורה היום וכשנגשתי לבימת ספר התורה לקרוא הנחתי לידי את הסידור שלקחתי מארון הסידורים של בית הכנסת לתפילתי, לאחר הקריאה נגש יהודי יקר לומר תפילת יזכור לע"נ אביו וכיוון שלא בא עם סידור בידו אל הבימה, ניתן או שמא לקח הוא בעצמו, את הסידור שאני התפללתי בו, אמר את תפילתו ממנו ולקח אותו אל מקום מושבו והמשיך להתפלל בו עד גמר התפילה.

אין לי שום בעיה עם זה ובשמחה ימשיך להתפלל בסידור זה. וגם לא שווה לי להכנס לחשש הבכה וגרימת אי נעימות.

רק השאלה היא כאשר אני מסיי'ם התפילה ונצרך לצאת לדרכי ואכן יוצא לדרך, אך עדיי'ן אותו יהודי ממשיך בתפילתו עם הסידור וכמובן לא עלה בעצמי להחזיר את הסידור למקומו, ויש גבאים שמקפידים על כך שכל מתפלל יחזיר את סידורו המושאל למקומו, או יותר מכך, נניח שחלילה הסידור הנ"ל חלילה וחס ניזוק בצורה כלשהי, מי נושא באחריות מבחינת דיני שומרים על דברי אלו?

בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

ברגע שמסרת את הסידור של הבית כנסת למתפלל אחר, השני אחראי על הסידור ועל החזרתו למקום, ואין לך אחריות על החזרת הסידור.

בהצלחה.

מקורות:

במשנה ב"ק נא, א מבואר ששני שותפים שיש להם בור ברשות הרבים, ואחד השתמש והגיע השותף השני והשתמש בבור, והראשון הניח את השני להשתמש, השני חייב באחריות הבור. ובגמרא (שם ע"ב) נחלקו מתי סר מהראשון האחריות האם שהראשון הניח את השני להשתמש או שמסר לו את כיסוי הבור. ובשו"ע סימן תי סעיף ז נפסק שמשסר לו את הכיסוי האחריות על השני. ומכאן יש ללמוד שאם מסר האחד לשני ברשות השני חייב בכל האחריות.

הצטרף לדיון

תגובה 1