חיוב תשלומי נזיקים לפי חוקי התנועה

שאלה:

שלום וברכה
במקרה שבו קרתה תאונת דרכים ולפי חוקי התנועה הפוגע יהיה חייב ולפי דין תורה (הש"ע) יהיה פטור מה הדין?  האם כל נהג מקבל עליו את חוקי התנועה וגם החיובים הכספים או שרק מקבל עליו את חוקי התנועה ללא החיובים?

תשובה:

שלום וברכה,

חוקי התנועה הינם מחויבים על פי הלכה, ומאחר וחובה לציית לחוקי תנועה, ממילא נדון את מי שעבר על החוק שהוא עשה שלא כדין והוא המזיק. וכדברי החזו"א שכל מקום דנים מי הלך ברשות ומי הלך שלא ברשות ובכך קובעים מיהו המזיק. ואם עבר על חוקי התנועה הרי הוא הלך שלא ברשות וממילא חל עליו חיוב לשלם. ולכן כמעט ולא שייך מקרה שיעבור על חוקי התנועה ויהיה פטור לפי הלכה. מלבד בור שפטור על הכלים וכודו' שהתורה פטרה. אבל ברוב המקרים החיובים שמחייבים לפי חוקי התנועה הם מחויבים לפי הלכה.

בהצלחה.