עביד איניש דינא לנפשיה לאדם שלא מחזיר ספרים למקום

שאלה:

האם אדם שרואה שחברו לא מחזיר ספרים ציבורים למקום ולפעמים ספרים פרטים שנתנו לו רשות לא מחזיר יכול לקחת מספריו משום 'עביד איניש דינא לנפשיה' כדי שירגיש מה קורה למי שלא מחזיר ספרים

תשובה:

שלום וברכה,

'עביד איניש דינא לנפשיה' – י"א שרק אם החפץ שלו מונח ביד חברו יכול לקחתו ולא יכול לקחת חפצים אחרים כנגד, וי"א שיכול לקחת דברים אחרים כנגד. והמטרה שיכול לעצמו דין, אבל לא נאמר כאן שאדם יכול לחנך את חברו, ולכן אם רואה אדם שלא מחזיר ספרים ציבוריים או אפילו פרטיים או שעושה עוולה ציבורית, כגון שמחנה רכב במקום שמפריע לעוברים, אין את ההיתר של עביד איניש. ההיתר לעשות דין לעצמו, ואין המטרה לחנך אחרים שעל זה אין היתר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן ד.