לשלם נזק שאני מסופק אם שילמתי

שאלה:

שלום כבוד הרב.

אני זוכר שכשהייתי צעיר יותר ועדיין לומד בבית הספר (לפני יותר מ-10 שנה), הייתי פעם עצבני והרסתי פח אשפה אחד תוך כדי בעיטה, ופעם נוספת הייתי גם כן עצבני והרסתי חלק קטן של דלת מסוימת תוך כדי בעיטה.

אליבא דאמת, אני חושב שהיה עדיין אפשר להשתמש באותו פח אשפה שהרסתי, אלא רק שזה התקלקל.
וגם אותה דלת שהגם התקלקלה, היא עדיין "מתפקדת", אלא רק היה חלק בתחתית הדלת שהתקלקלה.

ובשל זה, הייתי רוצה לשלם את הנזקים האלה, ושלחתי לאותו בית ספר סכום כסף גבוה מ-100 יורו (אם אני לא טועה).
זה נעשה דרך פלטפורמה של תרומות בשביל אותו בית ספר, והוספתי הודעה שבמקרה שאם הנזקים היו חמורים יותר, אז שהמנהלים ימחלו לי.

אבל לא ברור לי האם המנהלים או שאר אנשי בית הספר הזה קראו את ההודעה שלי.
הרי לא מדובר במכתבים ששולחים דרך הדואר למשל.

ועכשיו כשאני חושב על זה, אני בספק אם המנהלים או שאר אנשי בית הספר הזה קראו את ההודעה שלי, וגם אם באמת שלחתי מספיק כסף כדי לשלם את כל הנזקים.

מה הדין?
האם עליי לחזור ולשלוח עוד כסף כדי להיות בטוח ששילמתי את הנזקים שגרמתי?

תודה מראש.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.
שיהיו לנו ולכל ישראל רק שמחות, מעתה בחודש אדר ועד עולם.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הפח והדלת היו ראויים לשימוש אלא שנשבר חלק קטן מהם, מסתבר ש100 יורו זה מכסה את הנזק.

כאשר אתה משלם את הנזק למוסד אתה לא צריך להודיע על הנזק ולא להודיע שזה תשלום עבור נזק, אתה יכול לתת כסף מבלי לפרש למה אתה נותן את הכסף, ובכך אתה מכסה את חובת תשלומי נזיקין שאתה חייב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שנה שבהשבת הגזל לא צריך דעת בעלים אלא יכול לתת לו את הכסף מבלי שידע שמדובר בתשלומי נזיקין, אך צריך שהכסף ודאי יגיע לידו [ומלבד בגזל בהמה שצריך ליידע את הבעלים על השבתה כיון שהרגילה לצאת].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראה רמב"ם חובל ומזיק פ"ה ה"ט שכתב שזה על נזקי גוף ולא על נזקי ממון. והלכות תשובה פ"ב ה"ט כתב שזה גם לעניין גזל וראה שם בלח"מ.