השגחה פרטית/בחירה חופשית

שאלה:

שלום לרבנים החשובים, אשמח לעזרתכם!
האם לפי השקפת היהדות הקב"ה "מתערב" בפרנסתו של אדם ברמת השפעה על הבריות? למשל:

בראיון עבודה: האם הוא משפיע על לב האנשים לקבל או לא לקבל מועמד?
א.על ידי כך שהקב"ה מגלגל שאנשים מסויימים ודווקא הם יעשו את את הרעיון למועמד , לפי אם ה' רוצה שהוא יתקבל/או לא?
כי זה מגיע לו, כי הוא בוחן כליות ולב ויודע שהוא יעשה את העבודה טוב או לא.

ב.על ידי שימת חן המועמד בעיניי המראיינים/ או ההיפך חלילה שימת רגש שלילי בליבם כלפיו (כפי שרשום שהקב"ה הקשה את לב פרעה).

ג.אם ישנה התערבות אחרת בכל זאת, אשמח לדעת מה היא .
רשום "שבדרך שאדם הולך מוליכים אותו", אז נשמע שאין התערבות…
אם אני אנסה להתמיין לעבוד כשומר במועדון לא כשר , יתכן ואתקבל ואענש על כך בשל חוסר הצניעות שבדבר. מצד שני אולי הקב"ה כן "יתערב" כדי להציל אותי מהחטא?

בסיס שאלתי: מהי מידת ההתערבות על פי היהדות?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

למעשה עירבת בשאלתך שני נושאים שאינם קשורים: 1. האם הקב"ה מתערב בפרנסתו של אדם? חד משמעית כן, לא רק מתערב, הוא מנווט הכל, מזונותיו של אדם קצובים לו מראש השנה לראש השנה, אנחנו צריכים לעשות השתדלות ראויה, ללכת לעבוד לבדוק ולחפש, אבל מי שקובע הכל בסופו של דבר זה בורא עולם. כיצד הוא בוחר להתערב לא עסק שלנו, אולי לא יתקבל לעבודה, אולי יתקבל ויעשה בכסף עסק לא מוצלח, כמובן הכל אולי הפוך, יתקבל לעבודה ויעשה עסק טוב, הכל לפי מה שנגזר.

2. אם אני יכול לבחור ברע? חד משמעית כן! על זה נאמר בדרך שאדם רוצה לילך וכו'. עכשיו אני מבין ששאלתך, איך זה משתלב? מצד הפרנסה צריך שלא אתקבל, ומצד הבחירה ברע צריך שאתקבל? מה עושים? אולי תתקבל ולא תרויח כי יהיה עסק רע, וכאמור, אולי דרך אחרת, המכונת כביסה תתקלקל, אולי צריך להתפרנס טוב ואז אין שאלה וכו', אלף דרכים למקום…

שנדע רק טוב ונעשה רק טוב!

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה,
    אבל האם הקב"ה מנהיג את העולם עד כדי כך שהוא משפיע על ליבות אנשים אם הוא אכן רוצה שאדם מסויים יעבוד בעבודה מסויימת..או שאין הנהגה כזאת שמשתלטת ממש על בחירת האדם והשפעה על לב של אדם היא נס מעבר להנהגה הרגילה של העולם.

  2. אחד הדרכים שלו לנווט היא להשפיע על ליבו של אדם לרצות עבודה פלונית או על הבוס לקבלו לעבודה, אבל יש עוד דרכים לנווט והכל לפי הענין ברצונו יתברך.