מדרשי חז"ל

שאלה:

שלום רב,
אשמח להבין בדיוק מה זה מדרשי חז"ל?
נתקלתי מס' פעמים בדברים שנכתבו במדרשי חז"ל, בעיקר כל מיני פרטים שמוסיפים על הכתוב בתנ"ך, (סתם למשל שמשה רבינו היה בגובה 5 מטר).
מאיפה יודעים את הכתוב במדרשים ואיך ניתן לדעת שהכתוב אכן אמיתי ולא איזה שהיא המצאה?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך אמורה באופן כללי על דברי חז"ל, משניות גמרא מדרשים.

יש בענין זה כמה חלוקות:

יש דברים שפשוט קיבלו חכמים איש מפי איש, עד שבשלב מסויים התחילו לכתוב את הדברים מחמת השכחה שירדה לעולם, עם הדורות. כבר בתורה אנחנו מוצאים שמשה רבינו עלה ללמוד את התורה בהר סיני ארבעים יום וארבעים לילה, ודאי אין הכוונה לעשרת הדיברות, וגם לא לחמישה חומשי תורה שבידינו, אלא לכל הפרשנות והמצוות המעשיות ופרטיהן.

בעצם בלי מסורת ותורה שבעל פה אנחנו לא יודעים כלום, בתורה לא מפורש מה הם תפילין, ולא מה הם דיני השבת ובעצם מעט מאוד. הכל בא לנו במסורה איש מפי איש עד משה רבינו.

בפרטים ובדקויות לפעמים נוצרו מחלוקות שונות בין החכמים, כאשר כל אחד מנסה להביא ראיה לשיטתו על פי כללי לימוד התורה ופסיקת ההלכה, כמופיע בגמרא לכל אורך הדרך.

יש גם מדרשי אגדה, מהם שנכתבו כאמור במסורת, ומהם שנאמרו בדרך רמז משל ומליצה כדי להעביר מסרים שונים, ויש ללמוד היטב את הדברים עם כל הפרשנים כדי להבין את הדברים לאשורם.

בכל מקרה בודאי שהתורה אמת ונכתבו הדברים כולם על ידי קדושי עליון שאין לנו תפיסה בשגב מעלתם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכל קהילה יהודית אורתודוקסית,
    יש את רשימת ספרי התורה שבעל פה,
    שהיא מכירה בהם שהם תקינים.
    והרשימה של כל קהילה יהודית אורתודוקסית,
    לא בהכרח זהה לחלוטין
    לרשימה של קהילה יהודית אורתודוקסית אחרת מבחינת התוכן.
    לכן אם אתה נתקל בספר שרשום עליו שהוא מהתורה שבעל פה,
    והוא אינו מוכר לקהילה היהודית אורתודוקסית שלך,
    לכאורה אתה יכול לבדוק בשאר הקהילות היהדות האורתודוקסית.
    ואם גם להם הספר הזה אינו מוכר,
    ואין לך כל הוכחה מספקת
    שהספר הזה הינו מגילוי חדש מנביא אמת,
    או מגילוי חדש מאליהו הנביא וכדומה,
    גילוים שיש מחלוקת עד כמה הם נדירים בדורנו,
    ויש רבנים הטוענים שמרוב כמה שהגילוים האלו לא סבירים לקרות בדורנו,
    אין כל חובה לבדוק אם יש כאלו גילוים בדורנו,
    אז לכאורה לא רצוי ללמוד מהספר הזה,
    שמא הספר הזה לא מכיל רק תוכן אמת,
    או שמא כל תוכן הספר הזה לא אמת.

    כדי לוודא שאין כל טעות הקלדה בספר,
    אולי אתה יכול לעשות השוואה של תוכנו,
    עם התוכן של עותק זהה נוסף של הספר הזה,
    ו/או אולי עם ספר דומה,
    מהוצאה לאור יהודית אורתודוקסית אחרת.

    האם הרב מאשר שזה מדויק?
    תודה.