כח הדיבור – ברית כרותה לשפתיים

שאלה:

שלום וברכה.
כחלק מעבודתי כמורה אני מלווה נערה בשחרור כמה משקעים רגשיים, פחדים וכו'…
נערה חכמה, נורמטיבית ונהדרת.
היא שאלה אותי השבוע שאלה… היא סיפרה שבגיל מוקדם יותר כשהיו לה כנראה שלל של פחדים וחרדות וכחלק מהמצוקה שלה כילדה היא ניסתה לבקש את עזרת ההורים, פחדה לידם, או שיגעה אותם בשאלות וחרדות. באחת הפעמים אמא שלה זרקה לה משפט חריף בעניין כולו… כאילו כביכול היא לא בסדר או היא צריכה ללכת למקום מסויים, או משהו בסגנון…
הילדה לא שוכחת את זה ושאלה אותי האם ישנם משמעות למילים או משהו כזה?
אני מבחינתי אמרתי לה שהיא יכולה לשכוח מזה. אבל כן אשמח לקבל חיזוק בתשובה שנתתי לה.
תודה רבה
יישר כוח!

תשובה:

בודאי לשכוח מזה לגמרי! אין שום משמעות למשפטים הללו.

מאוד מאוד חורה לי תמיד שמדברים על הנושא של ברית כרותה לשפתיים וענין הקללות כדבר משפיע.

נכון שיש מקורות לדברים, אבל חייבים להבין שיש הבדל גדול בענין זה בין הדורות הראשונים לזמנינו.

חכמים אמרו שקללת צדיק אפילו על חינם באה. אבל זה מדבר על יעקב ורחל, שאין לנו מושג בשגב מעלתם!

אם אמוראים שבגמרא יכולים היו להחיות מתים, אז מי היו האבות הקדושים…

לא יתכן שבזמנינו שאנשים כל כך נמוכים ורדודים וכל טיפה של כעס מוציאה אותם משיווי משקלם, תהיה משמעות כל שהיא לדיבור חסר כוונה וחסר שליטה שיוצא מפיהם… יש בורא לעולם! יש מנהיג! וכי יעלה על הדעת שיש משמעות לדיבורים כאלו?!

כל זה ודאי הבל וריק ויש לחזק אותה בכך מאוד מאוד.

אינני אומר שאין לנו חובה לשמור על הפה, אבל חלילה לנו לחשוש ממשפטים שנאמרים מתוך כעס ובלי דעת, אף אחד לא יכול להזיק לנו מה שלא נגזר מלמעלה.

בהצלחה רבה בעבודת הקודש.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראשית לא אמרתי שאינו קיים, רק שמשמעותו פחותה ובודאי אין ערך לדיבור שבא בחוסר דעת. נדר לא רלוונטי לנושא, זו חלות הלכתית ולא סגולית. צדיק גוזר, כדבריך, צדיק גוזר… לא כל אדם שמאבד עשתונות… בחובת הלבבות שער הבטחון מאריך הרבה בענין זה שאף אדם לא יכול להזיק לי לולי שנגזר עלי. וזו סברא פשוטה שאינני מבין כיצד יתכן אחרת. אין כוונתי להקל ראש ולומר לאנשים "צאו וקללו כאוות נפשכם", אבל בהחלט להסיר חרדה מיותרת.