חיי נצח

שאלה:

שלום הרב
רציתי לשאול איפה יש מקור לזה שיהודי חי לנצח לאחר הפטירה? .
הרי רשום "אני ראשון ואני אחרון', לפי מה שרשום הקב"ה אמר שהוא עתיד להיות לבדו מתישהו. כמובן שיהיה תחיית המתים וכו, אבל בעתיד הרחוק רחוק מה יהיה? שהרי ה' לא אומר דברים לשווא , ואם הוא אמר שהוא אחרון , אז זה נשמע שהוא עתיד להיות לבדו שלא יהיו איתו אחרונים בעת הזאת. או שלא הבנתי נכון את הפסוק. תודה הרב

תשובה:

שלום וברכה

גם כאשר אנחנו מדברים על נצח, יש הבדל גדול בין נצחיותו של בורא העולם שהוא מציאות מוכרחת, ואינה בריאה התלויה בבורא, לבין הנבראים שהקב"ה ממציא אותם ומחייה אותם בכל עת. לכן אין קשר בין נצח במושג "זמן" שהוא מה שנוגע לנבראים, לנצחיותו של הקב"ה שבעצמו ברא ומקיים את הזמן, והוא עצמו מעל הזמן, ומציאותו נצחית ברמה השורשית העקרונית ואינה תלויית זמן בכלל. כיון שכל התפיסה שלנו מוגבלת למציאות הנבראת אנחנו בכלל לא מבינים ולא יכולים לתפוס את נצחיותו של הקב"ה שהיא בכלל במנותק מהמימד הזה שנקרא זמן ואין אצלו ראשית ואחרית.

הדברים עמוקים אבל יסודיים מאוד וחשוב להתעמק בהם. הם בעצם היסוד גם לכל הנושא של שאלת  ידיעה ובחירה המפורסמת.