בישולי עכו"ם – האם הכלים צריכים הכשרה?

שאלה:

שלום,
בנוגע לכלים שאכל בהם מטפל גוי בבית יהודי, האם הכוס, צלחת, סכו"ם מותרים ללא הגעלה?
ומה לגבי אם בישל בסיר/מחבת ושם בכלי פלסטיק, האם הכלי פלסטיק מותר (בלי הגעלה שלא אפשרית לגביו)?
תודה

תשובה:

גם בהנחה שלא הכין מאכל אסור, יש צורך להכשיר את הכלים, אך גם לכלי חרס מועילה הכשרה בהגעלה שלוש פעמים, שלא כבשאר מאכלות אסורות שאנו מחמירים בכך.

מקורות:

שולחן ערוך יורה דעה הלכות מאכלי עובדי כוכבים סימן קיג סעיף טז:

כלים שבשל בהם העובד כוכבים לפנינו דברים שיש בהם משום בישולי עובדי כוכבים, צריכים הכשר. ויש אומרים שאינם צריכים. ואף לדברי המצריכים הכשר, אם הוא כלי חרס מגעילו שלש פעמים, ודיו, מפני שאין לאיסור זה עיקר מדאורייתא. הגה: עובד כוכבים שבשל לחולה בשבת, מותר למוצאי שבת, אפילו לבריא, ואין בו משום בשולי עובדי כוכבים, דכל כה"ג היכרא איכא. (ב"י בשם הר"ן שכ"כ משם הרא"ה).

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכבוד הרב,
    1. מה לגבי כלים שהוא רק אכל בהם – ולא בישל – סכו"ם, צלחות כוסות או כלי פלסטיק?

    2. האם יש חילוק, כאשר השתמש בסכו"ם בזמן בישול (למשל מצקת לערבוב התבשיל) היא צריכה הגעלה כמו הסיר?
    תודה

  2. אם הבנתי נכון, כל כלי ולאו דווקא הסיר, אם הוא בא במגע עם אוכל/משקה חם צריך הגעלה?

    אם ככה, אם אדם אוכל שלא בבית שלו במקום עם הכשר, מה מבטיח לו ולמשגיח לדעת שלא אכל גוי מאכל חם עם הכלים שהגישו לו אוכל מבלי שבעל הבית ידע שהיה אצלו גוי?
    תודה

  3. מאכל שבושל על ידי יהודי והונח בכלי כשהוא רותח על ידי גוי, אינו נחשב מאכלי גוי והכלי אינו נאסר. רק אם גוי בישל את המאכל יש לזה דין של בישולי גוי.