הגוי הדליק את האש והיהודי הנמיכה שלא ישרף התבשיל

שאלה:

גוי שהכניס עוגות לתנור אפיה {14 תבניות של אנגליש קייק} והדליק על חום גבוה . לאחר מכן בא היהודי והנמיך את חום התנור . מה דינם של העוגות לעניין בישול ואפית עכו"ם?

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה הסברא נותנת שכיון שלא הועיל כלום באפייה אלא רק מנע נזק, אבל עצם העשייה האקטיבי היא על ידי הגוי, יש בזה בישול או אפיית עכו"ם.

בספר אהל יעקב מאכלי עכו"ם קיג קכט עמוד קנ כתב: יש להסתפק באופן שהמאכלים שהניח הגוי עמדו להישרף והישראל הנמיך והקטין את האש אם הוי כחיתוי המתיר לדעת הרמ"א או שצריך דוקא סיוע בהדלקת האש ועיי"ש עוד בספר עמוד תרנא אות מה ששאל שאלה זו את מו"ר הגר"א נבנצל האם מועיל הנמכת האש על ידי ישראל והשיב "איני יודע". בס' בישול ישראל לרב גולדשמידט עמ' תצג, החמיר בשאלה זו.

יום נעים.