חלב נכרי בעשרת ימי תשובה

שאלה:

שלום הרב,
האם יש עניין להקפיד על חלב ישראל בעשרת ימי תשובה למי שלא נוהג להקפיד על כך, בדומה למנהיג להקפיד לאכול פת ישראל או שיש הבדל בין שני מנהגים אלו?
תודה מראש ויישר כח!

תשובה:

בודאי שיש ענין, אדרבה, הרי חלב ישראל זו הקפדה יותר חשובה מפת פלתר. בפת פלתר אין כלל נושא של כשרות, מדובר בלחם שאני יודע בודאות שהוא כשרמומושגח והכל טוב, אלא שחכמים הורו לכתחילה שלא לאוכלו כדי שלא להתקרב אליהם. [בפת של אדם פרטי – בעל הבית זה חיוב מור, ובפת של נחתום – פלתר זו חומרא]. חלב נכרי הוא בעצם איסור גמור ללא כחל ושרק. אלא שיש סברא שכתבו אחרונים כמו בעל האגרות משה ועוד, שהיום שהם יראים יש לתלות שלא עירוב חלב טרף וכו', ואולי באופן זה חכמים לא גזרו, והקלו בשעת הדחק על פי סברא זו. וגאי ראוי לכל אדם, ובכל השנה שלא לסמוך על סברא זו ככל שמצוי לו חלב ישראל או שאין לו צורך מיוחד. ובודאי אין ראוי להקל בזה לגבי ממתקים וכדומה שאין בהם צורך. לכן ודאי בעשרת ימי תשובה ככל שניתן להמנע זה חשוב מאוד.

ברכה והצלחה ושנה טובה ומתוקה.