עדיפויות בשיעור ארבע כוסות

שאלה:

במצות ארבע כוסות בליל פסח, יש מעלה לשתות את כל הכוס, ויש מעלה דוקא יין ולא מיץ ענבים, ויש מעלה בגביע שיעור חזו"א,
מה סדר עדיפות המעלות למי שלא יכול לקיים את כולן?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי עדיף לקחת כוס בשיעור חזון איש ולשתות את רובה – שזה יהיה שיעור רביעית רבי חיים נאה, מאשר לקחת כוס בשיעור הקטן ולשתות את כולה, שהרי העיקר להלכה הוא שכוס שמחזיקה כמה רביעיות די לשתות ממנה רביעית אחת, כמבואר בשו"ע בסימן תעב סעי' ט. ולכן, ממה נשפך זה טוב, אם האמת כהשיעור הקטן, הרי שתית רביעית שלמה, ואם האמת כהחזון איש הרי כשלוקחים כוס קטנה לא יוצאים ידי חובה אפילו בדיעבד.

בנוגע למעלת היין, העצה הכי נכונה, היא למלא בכוס רבע יין ושלושת רבעים מיץ ענבים. בס' שבות יצחק פרק י' מבאר בשם הגרי"ש אלישיב, כי אך שאמרו שביין שלנו שהוא חלש אין מזיגה במים, זה דוקא במים שזה אכן מקלקל את טעם היין, אבל למזוג יין במיץ ענבים אפשר גם בזמנינו, וזה משביח. וממילא זו עצה נכונה למי שקשה לו לשתות יין, ורוצה לשתות בשיעור הנכון, כאשר רק רבע הוא יין אין כל קושי. ואם שמים רוב יין – 51%, הוא ודאי מהודר לכתחילה. ואם זה יאפשר לשתות את כל הכוס שהיא בשיעור חזון איש, כך יהיה קיום המצוה לכתחילה לכל הדעות, וכך אני משתדל לעשות בלי נדר.

שבת שלום וחג שמח.