מצה על השלחן בברכת המזון

שאלה:

השלום והברכה לכבוד תורתו הגאון המשיב,
ושבוע טוב ומבורך,

ברצוני לקבל מתורת הרב באשר לדינה של מצה, האם בכל השנה יכולה לשמש היא בברכת המזון כדין "משיר פת על שולחנו"?

יוצא בכך גם שישנו האיסור להביא לשולחן ריק מלחם, כיכר חדשה, וזאת כידוע משום דרכם של עע"ז. יחד עם זאת, ניתן דווקא להביא פרוסת לחם בודדת או להסתפק בפירורים שעל השולחן. אם כן, רציתי להבין האם…
א) מצה היא כיכר או דינה כפרוסה?
ב) והאם בהינתן שדינה כיכר, האם בכלל יכול להתקיים בה משום כדרכם של עכו"ם, אם יביאנה המברך לשולחן ריק?, כי הרי שהמצה סממן יהודי מובהק שמבטא ניקיון מוחלט מיצר הרע ואת מצוות השם.

תודה רבה

תשובה:

מצה דינה ככיכר לחם שלם לכל דבר. וכל הדינים שנאמרו בענין זה בשו"ע ומשנה ברורה בסימן קפ סעיף ב, נכונים גם לגבי המצה. אין משמעות לכך שהא מצה של מצוה בפסח, בסופו של דבר זהו לחם.

[לספרדים שמברכים כל השנה על מצה מזונות ולא המוציא, זה לא יחשב לחם כמובן]

ברכה והצלחה