אכילת עוגיות בחוץ לארץ ללא כשרות – פת נכרי

שאלה:

האם מותר לאכול עוגיות שהחומרים שלהם כשרים אבל נאפו על ידי גוים והגוים הדליקו גם את התנור

תשובה:

עוגיות שניתן באופן עקרוני לקבוע עליהן סעודה דינן ככל פת שיש בהן דיני פת נכרי. ודין זה הוא לפי כל כלליו, כלומר, אם זה נעשה על ידי גוי פרטי – בעל הבית, זה ודאי אסור באכילה ללא כל ספק בדבר. וכאשר זה נעשה על ידי מאפייה, במקומות שלא מצויה פת ישראל כלל התירו לאכול פת נכרי [כאשר היא ודאי כשרה] היות וזה צורך חיי נפש והיא גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה, ורק בעשרת ימי תשובה החמירו שלא לצרוך אותה, אבל במקום שיש פת ישראל, גם אם קנייתה כרוכה קצת בטורח, שהיא מעט פחות טעימה – אין להקל.

כמובן שהקביעה שהעוגיות כשרות מצריכה איש מקצוע מעולה, כיון שכיום כל מוצר מכיל הרבה מאוד רכיבים של חומרי צבע ומשמרים ומתפיחים ועוד ועוד. זאת מלבד הנושא של כשרות התנור והתבניות, לכן בעצם לא מצוי שניתן יהיה לאכול עוגית ללא כשרות בחו"ל.

מקורות:

ראה פרטי דין זה בשו"ע יו"ד סי' קיב ובנושאי כליו.