מעשר כספים חובה? יש חשש נדר? הפרנסה מצומצמת

שאלה:

שלום וישע רב,

אני שואל בשם אשתי. לפני נישואיה, אשתי נהגה להפריש מעשר ממשכורתה במשך כשנה. לאחר הנישואים ובשל הצורך הממשי בכסף בין היתר, אשתי חדלה להפריש את המעשר. כעת אשתי מתלבטת האם עליה לשוב ולהפריש מעשר מההכנסה החודשית המשותפת. לשון אחר, כלום קיים חיוב גמור להפריש מעשר או שמא יש כאן ביטוי למימוש נדר, שכן היא נהגה להפריש מעשר במשך זמן. כמו כן, באיזה אופן יש לבצע את ההפרשה, בהתחשב בעובדה שלפנינו הוצאות רבות ויוקר המחיה רק ממשיך ומאמיר. באם לא ניתן כלכלית להפריש מעשר בדיוק בשל דוחק כלכלי כגון משכנתא והוצאות אש"ל וכדומה האם ניתן לכל הפחות להפריש סכום אחר, כפי היכולת הכלכלית הריאלית?

תשובה:

שלום וברכה

השאלה הכללית אם מעשר כספים הוא חובה או מנהג נתונה במחלוקת בין הפוסקים והרחבנו בענין זה ראה כאן.

לנדר אין לחשוש, שהרי ברור שכל החלטותיה לפני הנישואין היו עד כמה שבעלה יסכים, עכשיו היא חיה בשיתוף ולא מקבלת החלטות לבד.

כאשר ההכנסות לא מספיקות למחייה סבירה אין חיוב מעשרות. ראה כאן. אבל צריך תשומת לב כדי להגיע להחלטה שאכן כך המצב.

תזכו להיות תמיד מהנותנים ותראו רק שפע ברכה והצלחה בכל מעשה ידיכם!