העדים של הקידושין היו פסולים – האם אני גרושה?

שאלה:

אני גרושה וצצה השאלה האם החתונה שלי היתה כשרה .
העדים לא היו קרובי משפחה אבל לא שמרו שבת מצוות בכלל וכולם ידעו זאת הרב לא שאל אותם כלל .
הטבעת קידושין נקנתה מכספי שלי .
האם הקידושין מבוטלים ?
האם אני עדיין נחשבת גרושה?

תשובה:

שבוע טוב,

אם אכן העדים לא היו כשרים והם היו מחללי שבת בפרהסיא יש מקום לומר שהקידושין בטלים. זה לא מוסכם כלל  על דעת כולם משום שאילו היו שם בזמן החופה עדים כשרים אחרים יתכן מאד שעל ידם נעשית הקידושין. כך היא דעת החתם סופר אבהע סי' קא, והאגרות משה בכמה תשובות הסכים עם זה הלכה למעשה לקיים את הקידושין ע"י האחרים אפילו אם ייוחדו עדים פסולים לקידושין. כך שהסיכוי שהקידושין לא תפסו הוא רק באופן שלא היו שם עדים כשרים אחרים.

בנוסף יש לדעת שלא מספיק לומר שאלו היו העדים וכי הם מחללי שבת, מאחר שאתם הייתם נשואים והוחזקתם בכך שאתם נשואים כדי לבטל חזקה צריכים הוכחה שהעדים הללו היו עדי  קידושין וכי הם היו פסולים.

לגבי רכישת הטבעת. זה לא מבטל את  קידושין בפרט שהטבעת היתה שלך. השו"ע הביא את דעת הרא"ש שפסק שהמקדש בטבעת שאולה  הקידושין תופסים. ואמנם הרשב"א חולק עליו וסובר שהקידושין לא חלו אבל כאשר  טבעת היתה שייכת לכלה עצמה גם הרשב"א מודה שהקידישן תפסו משום שודאי האישה מקנה לאיש את הטבעת כדי שיקדש אותה בה כפי שכתב שם.