המגרש אשתו ראשונה מזבח מוריד עליו דמעות

שאלה:

מה הפירוש מזבח מוריד דמעות? מי או מה זה המזבח ומה הפירוש דמעות?
ובעיקר – מה מסתתר מאחורי כל זה ולמה דווקא מזבח

תשובה:

בשו"ת חתם סופר (ח"ז סי' לד, סיום מסכתא תענית) מבאר מפני מה נקטו חכמים לשון זו שהמזבח מוריד עליו דמעות, מה ענין המזבח לכאן, ולאחר שמבאר שזיווגו של אדם מזומן לו קודם לעומדו על דעתו, וכשאינו עולה יפה הוא משום שאחד מהם השחית את דרכיו ושוב אינו מתאים לשמש זיווג הגון לשני, כתב: עד"ז יש לומר, מה שאמרו 'המגרש אשתו ראשונה אפילו מזבח מוריד עליו דמעות', היינו אשתו ראשונה מזיווג ראשון הנ"ל שזכה לישא אותה אשה, ועתה על כרך הרעו מעשיהם או הוא או היא, שאינו עוד בת זוגו … וידוע שלא לן אדם בירושלים וחטאו בידו, שהתמיד כיפר בכל יום על כל עוונותיהם [במדבר רבה כא יט], ועל כרחך בדעשה תשובה גם כן, דאל"ה זבח רשעים תועבה, ואם כן הוו כולם כיום הולדם, וזה שגירש אשתו על כרחך שלא עשה תשובה ולא כיפר עליו התמיד, ולזה המזבח מוריד עליו דמעות, על שלא יכול לפעול פעולתו כהוגן. ע"כ. וע"ע במי השלח (לר"ר מונסונייגו) דף ג' טור ג', כמה ביאורים בענין זה דהמזבח דייקא מוריד עליו דמעות, ומש"כ בזה המהרש"א בסנהדרין כ"ב ב' בח"א. וע"ע כמה ביאורים בענין זה בציץ אליעזר חי"ד סי' צ"ח.

אכן הביאור הפשוט יותר הוא על פי רש"י בספר מלאכי (ב יג-יד) שם נאמר: "זֹאת שֵׁנִית תַּעֲשׂוּ כַּסּוֹת דִּמְעָה אֶת מִזְבַּח ה' בְּכִי וַאֲנָקָה מֵאֵין עוֹד פְּנוֹת אֶל הַמִּנְחָה וְלָקַחַת רָצוֹן מִיֶּדְכֶם. וַאֲמַרְתֶּם עַל מָה עַל כִּי ה' הֵעִיד בֵּינְךָ וּבֵין אֵשֶׁת נְעוּרֶיךָ אֲשֶׁר אַתָּה בָּגַדְתָּה בָּהּ וְהִיא חֲבֶרְתְּךָ וְאֵשֶׁת בְּרִיתֶךָ". ופירש רש"י, שהיו באות לפני מזבח ה' ובוכות לפניו ואומרות מה חטאנו ומה מצאו אנשינו בנו עול. הננו לפני המזבח להבדק כסוטות. ע"כ.

בשורות טובות.