מתן גט תחת השפעת סמים

שאלה:

שלום
רציתי לדעת מה דינו של אדם בשעה שהוא תחת השפעת סמים למיניהם בנוגע לדיני התורה – ובמיוחד לענין מתן גט – האם דנים אותו כשוטה או שיכור?
אשמח למקורות
בברכה

תשובה:

שלום רב,

אין הבדל מהותי בין שוטה לשיכור כאשר הוא בהגדרה ההלכתית של שיכור כלוט. כלומר, ברור שישנם הבדלים אבל מעשה שיש בו צורך וחובה שיהיה בר דעת בעת המעשה ברור שכאשר הוא שיכור כלוט זה בדיוק כמו שוטה שאין מעשיו כלום.

אולם כדי להגיע לרמה כזו של שיכור כלוט זה בהחלט רמה קיצונית ואין סיכוי שכך היה המצב בעת הגירושין. הדיינים היו רואים ושמים לב אם הבחור איתנו או לא… מהלך הגירושין אינו מהלך של דקה שתיים, זה לוקח כמה שעות עם חקירת שמות, מינוי הסופר וכתיבת הגט לאחר מכן המסירה וכל זה יש צורך בשיתוף פעולה מלא של הבעל, לכן אם הרמה של הסימום שלו היה ברמה שאינו מודע למעשיו ברור שהדיינים היו שמים לב לכך.

אולם אם עצם ההשפעה של הסמים גרמו לכך שהמצב רוח היה חריג מהמצב רוח שלו כאשר אינו לוקח סמים זה לא מהווה כל בעיה בגירושין. העובדה שאז היה מודע למעשיו זה מספיק. ההגדרה של שיכור כלוט הוא בדיקו כפי שנאמר בפסוק "ולא ידע בשכבה ובקומה".